Pączki z marmoladą i lukrem
Pączki z marmoladą i lukrem to tradycyjne, słodkie przekąski, które są nieodłącznym elementem karnawału. Cudownie pachnące, złociste ciasto z delikatną marmoladową nutą, oblewane jest słodkim, błyszczącym lukrem. Stanowią nie tylko kulinarny rarytas, ale także są symbolem domowych, rodzinnych spotkań. Właściwe przygotowanie pączków to sztuka, która wymaga precyzji, lecz rezultat jest zawsze zaskakujący. Ten przepis na pączki będzie idealny dla tych, którzy chcą zaangażować się w domowej roboty pieczenie. Są one doskonałym dodatkiem do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Prawdziwe, domowe pączki z marmoladą i lukrem to gwarancja smaku i udanej atmosfery.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g. mąki pszennej+do podsypania
- 50 g. drożdży
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 70 g. masła
- 1 szklanka mleka
- 1 aromat śmietankowy
- szczypta soli
- 50 ml. wódki czystej
- Lukier biały:
- ok. 1 szklanka cukru pudru
- 4-5 kropli aromatu śmietankowego
- 3-4 łyżki przegotowanej wody
- Lukier różowy:
- ok. 1 szklanka cukru pudru
- ok. 3-4 łyżek soku z aronii
- Dodatkowo:
- ok. 1 szklanki marmolady z róży lub ulubionej
- odrobina oleju
- tłuszcz do smażenia[u mnie smalec]
- papierowy ręcznik do osaczenia
- posypka cukrowa
- skórka pomarańczowa smażona w cukrze
Pączki z marmoladą i lukrem – jak zrobić?
-
1.
Mleko doprowadzam do zagotowania, zestawiam z kuchni, dodaje masło, mieszam, studzę. Do ciepłego[ale nie gorącego]mleka dodaje cukier, drożdże, 0,5 szklanki mąki, mieszam, odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodaje żółtka, aromat, sól i wyrośnięty rozczyn, zagniatam ciasto, dodaje alkohol i zagniatam, aż zacznie odstawać od ręki i miski. -
2.
Ciasto posypuję cieniutko mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość. -
3.
Stolnicę posypuję mąką, wyjmuję ciasto, lekko je zagniatam, dzielę nożem na cztery i każdą część jeszcze na cztery, mam 16 części. Ręce maczam w odrobinie oleju, na każdą część nakładam marmoladę i lepię pączki. Pączki układam na posypanej cieniutko mąką stolnicy, pozostawiam do wyrośnięcia. -
4.
Pączki smażę na gorącym tłuszczu z obu stron. -
5.
Pączki układam na papierowym ręczniku. Składniki na lukry mieszam. Jeszcze ciepłe pączki smaruje lukrami, część posypuje skórką pomarańczową lub posypką cukrową.
Pączki z marmoladą i lukrem – dodatkowe informacje
Warto spróbować wykonać pączki z marmoladą i lukrem, ponieważ na prawdę łatwo się je robi. Jeżeli jesteś zainteresowany przepisem na lukier do pączków, to ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się, jak przygotować przepyszny lukier na pączki, który idealnie komponuje się z marmoladowym nadzieniem. Pączek z lukrem to idealny wybór dla miłośników słodkości!