Pączki z Lodówki

Pączki z Lodówki

Przedstawiam przepis na pączki z lodówki – idealne rozwiązanie na słodki podwieczorek albo przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Przygotowanie tych pyszności nie wymaga dużo czasu ani umiejętności, a przede wszystkim – można zrobić je z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni. Rezultat to pachnące, miękkie w środku, a zarazem chrupiące na zewnątrz pączki, które z pewnością skradną serca wszystkich miłośników domowych wypieków. A dodatkowy plus? Nie wymagają one smażenia, dzięki czemu są nieco lżejsze dla naszego żołądka. Spróbujcie sami – pączki z lodówki na pewno Was zaskoczą!

Składniki:

  • 15 szt.
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szkl. zimnego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • marmolada
  • olej do smażenia
  • Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • parę kropli ulubionego aromatu

Pączki z „lodówki” – jak zrobić?

  1. Masło roztopić i przestudzić, jajka roztrzepać z cukrami, mąkę przesiać do miski, w kruszyć do mąki drożdże, wlać roztrzepane jajka, letnie masło i mleko.
  2. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem, ciasto ma być elastyczne i odchodzić od misy miksera, od ręki. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, ściereczką i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrabiamy i urywamy małe kawałki ciasta, które rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy na środek łyżeczkę marmolady i sklejamy, kulając w dłoniach okrągłą kulkę, układamy na ściereczce wysypanej mąką, delikatnie spłaszczamy, następnie nagrzewamy tłuszcz do smażenia i smażymy pączki na wolnym ogniu z obu stron na złoto.
  4. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe pączki lukrujemy, cukier puder przesiewamy przez sitko, wlewamy mleko i aromat, dokładnie mieszamy i smarujemy pączki.

Pączki z Lodówki – dodatkowe informacje

Po uformowaniu pączki można od razu smażyć, nie muszą wyrastać, chociaż ja pozostawiłam na 10 min. do napuszenia.

Do oleju dałam łyżkę octu, żeby pączki nie piły tyle tłuszczu.

Pączki można nadziać również po upieczeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki z dziurką inaczej, czyli Donut’s kokosowe
Następny przepis: Pączki z marmoladą i lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode