Pączki z dziurką

Pączki z dziurką

Odkryjcie smak dzieciństwa z przepisem na pączki z dziurką. Te delikatne, pachnące wanilią i cukrem kuleczki, to prawdziwy rarytas dla każdego łasucha. Sprzyjają wspomnieniom domowej kuchni, zabaw przy stole z mamą czy babcią. To idealny przepis na domowy, spontaniczny festiwal słodkości. Te pyszne pączki są idealne na podwieczorek, imprezę czy spontaniczne spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Cukrowy puder na wierzchu dodaje im słodkiego uroku, a ich niepowtarzalny aromat sprawi, że dom zapełni się ciepłem i miłością. Cieszcie się słodkim życiem z domowymi pączkami z dziurką.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 8g suchych drożdży (lub 16g świeżych drożdży)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki roztopionego masła

Pączki z dziurką – jak zrobić?

  1. Utrzeć jajko z żółtkiem na jasną masę. Zmieszać mąkę z suchymi drożdżami (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn, a następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto), solą i cukrem. Następnie dodać letnie mleko i masę jajeczną, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać zimne, roztopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  2. Po tym czasie wyjąć ciasto i położyć na oprószonym mąką blacie. Wałkować na grubość około 0,5 cm. Dużą szklanką (około 8cm średnicy) wykrawać pączki. W każdym pączku zrobić kieliszkiem dziurkę w środku. Pączki zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  3. Po tym czasie smażyć pączki na głębokim oleju przez kilka minut z każdej strony. Wyjmować i osuszać na papierowym ręczniku kuchennym.
  4. Podawać polukrowane (1szklanka cukru pudru roztarta z 3 łyżkami gorącej wody), lub oblane roztopioną czekoladą.

Słowa kluczowe: przepis na pączki z dziurką, pączki z dziurką przepis, pączek z dziurką, pączki z dziurką

Pączki z dziurką – dodatkowe informacje

Do ciasta podczas dodawania mąki można też dodać łyżkę spirytusu, choć pączki bez niego też nie wchłaniają oleju (o dziwo). Podczas wykrawania dziurek w pączkach, zamiast dokładać krążki do ciasta, można usmażyć z nich mini pączki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki z adwokatem
Następny przepis: Pączki z czekoladowym nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode