Pączki z czekoladowym nadzieniem

Pączki z czekoladowym nadzieniem

Joanna zawsze uwielbiała tradycyjne pączki z różowych jagód, ale pewnego dnia postanowiła spróbować czegoś nowego. Co mogło być lepsze od klasycznego pączka? Pączki z czekoladowym nadzieniem! Te pączki to słodka, zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji i prawdziwy smakołyk. Czy można sobie wyobrazić coś bardziej kuszącego niż gorący, puszysty pączek pełen roztopionego czekoladowego nadzienia? Lepsza propozycja na zimowe popołudnie nie istnieje! Joanna wie, że robienie pączków to nie lada wyzwanie, ale z odpowiednią ilością składników i dużą dawką entuzjazmu jest gotowa na nową kulinarne przygodę.

Składniki:

  • 10 dekagramów margaryny lub masła
  • 1 kilogram mąki, najlepiej tortowej
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 7 żółtek
  • 10 dekagramów świeżych drożdży
  • 10 dekagramów cukru
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu
  • słoik kremu orzechowego
  • polewa mleczna
  • posiekane orzechy do posypki
  • 1.5 litra oleju

Pączki z czekoladowym nadzieniem – jak zrobić?

  1. Najpierw robimy rozczyn:

    Pokruszone drożdże, 7 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę mleka łączymy ze sobą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Jajko, żółtka, resztę cukru zwykłego i waniliowy oraz szczyptę soli łączymy ze sobą i również mieszamy na gładką masę.
  3. 10 dkg masła lub margaryny roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia.

    Pozostałą mąkę przesiewamy na stolnicę, robiąc na środku wgłębienie.
  4. Do przygotowanej mąki wlewamy rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka oraz spirytus i staramy się cały czas siekać nożem. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy ostudzony tłuszcz. Dokładnie wyrabiamy tworząc kulę i odstawiamy do wyrośnięcia, również pod ściereczką.
  5. Po wyrośnięciu wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy krążki wielkości szklanki. Na jednej części kładziemy krem orzechowy i przykrywamy drugim „wolnym” krążkiem. Dokładnie zlepiamy boki i jeszcze w dłoniach delikatnie obracamy tworząc kulki. Przygotowane pączki zostawiamy raz jeszcze przed smażeniem do wyrośnięcia pod ściereczką.
  6. W emaliowanej misce (lub innym naczyniu np. rondlu) rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy pączki, tak by nie miały za ciasno. Smażymy na złoty kolor, i jeszcze ciepłe polewamy polewą i posypujemy orzeszkami.

Joanna chciała zrobić pączki.

Porady – Pączki z czekoladowym nadzieniem

Joanna chciała zrobić pączki. Do gorącego tłuszczu można dodać kawałki surowego ziemniaka, co uchroni przed zbytnim i szybkim przypalaniem pączków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki z dziurką
Następny przepis: Pączki z dziurką inaczej, czyli Donut’s kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode