Pączki Wiedeńskie - Gniazdka

Pączki Wiedeńskie – Gniazdka

Zapraszamy do odkrycia tajników kulinarnego świata Austrii. Pączki Wiedeńskie, zwane również Gniazdkami, to prawdziwy rarytas, który sprawi, że każda chwila stanie się słodkim świętem. Ten przepis na pączki wiedeńskie to prawdziwa uczta dla podniebienia – idealne połączenie puszystego ciasta, aromatycznego nadzienia i lekkiego, hrustiącego lukru. Pączki Wiedeńskie cieszą się ogromną popularnością nie tylko podczas karnawału. Są idealne na każdą okazję – rodzinne spotkania, popołudniową kawę czy jako słodka niespodzianka dla bliskich. Już dziś odkryj zniewalający smak pączka wiedeńskiego. Świetny przepis na pączki gniazdka czeka na Ciebie!

Składniki:

  • 300 g mąki typ 405
  • 500 ml wody
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (1L)
  • Lukier:
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru
  • można użyć ulubionej posypki

Przepis na pączki wiedeńskie – gniazdka

  1. W garnku zagotować wodę z masłem oraz szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć, a masło się rozpuści, zdjąć garnek z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką wstawić ponownie na ogień, mieszać do momentu, aż ciasto zrobi się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem na średnich obrotach.
  3. Z papieru do pieczenia należy powycinać kwadraty 10cm x 10cm i poukładać je na dużej blasze do pieczenia. Każdy kwadrat posmarować za pomocą pędzelka silikonowego olejem.
  4. Rozgrzać olej do temperatury 180°C.
  5. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
  6. Na każdy kwadrat papieru do pieczenia wyciskać ciasto na kształt koła o średnicy około 6 cm.
  7. Wrzucać pączki na rozgrzany olej obracając papierem do góry (papier powinien od ciasta się odkleić).
  8. Smażyć z każdej strony na złocisty kolor i wyjmować na papierowy ręcznik.
  9. Lukier: Cukier puder wsypać do miski, dodać ciepłą wodę oraz sok z cytryny, wymieszać.
  10. Maczać pączki wiedeńskie w lukrze i układać na blachę, aby zastygł. Na koniec można posypać posypką – pączki wiedeńskie będą apetycznie kolorowe.

Pączki Wiedeńskie – Gniazdka – dodatkowe informacje

Gdyby ciasto nie chciało się odklejać od papieru do pieczenia, należy wrzucić je do oleju razem z papierem. Papier po chwili puści, należy wtedy go wyjąć, ale nie powinno z tym być problemu 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki ryżowe
Następny przepis: Pączki z adwokatem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode