Pączki ryżowe
Pączki ryżowe to wyjątkowo smaczne i delikatne wariacje na temat tradycyjnych pączków. Unikalność tych słodkości polega na tym, że głównym składnikiem jest ryż, dzięki czemu pączki są lekkie i chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Klasyczne pączki ryżowe mają lekko chrupiącą skorupkę, a ich wnętrze jest niezwykle miękkie i smakowite. To idealna alternatywa dla osób, które są na diecie bezglutenowej, ale nie chcą rezygnować z przyjemności jedzenia domowych pączków. Pączki ryżowe można podawać zarówno z tradycyjnym lukrem, jak i z oryginalnymi dodatkami takimi jak czekolada czy soczyste owoce.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 125 gramów margaryny
- 250 mililitrów napoju ryżowego
- 6 żółtek
- cukier waniliowy, całe opakowanie
- 50 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżka spirytusu (może być wódka, chodzi o to żeby paczki nie wsiąkały tłuszczu przy smażeniu)
- starta skóra z jednej cytryny
- szczypta soli
- 3 kostki smalcu do smażenia
- krem czekoladowy/dżem/konfitura cokolwiek czym chcemy pączki nadziewać
- Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- szczypta kwasku cytrynowego
Pączki ryżowe – jak zrobić?
- Ubijać żółtka mikserem, jak zrobią się puszyste dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać aż zbieleją.
- Roztopić margarynę, ostudzić.
- Rozpuścić drożdże w letnim napoju ryżowym, dodać łyżeczkę cukru.
- Mąkę przesiać do dużej miski, wlać drożdże (zarabiać ręką lub jak ja – łyżką), dodać ubite żółtka, kolejno alkohol i skórkę z cytryny.
- Jeżeli wszystko się już połączyło w jednolitą całość, dodać roztopioną margarynę, ciasto jest dość luźne.
- Oprószyć z góry mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie. Czas jest zależny od temperatury w pomieszczeniu, im cieplej tym szybciej rośnie, ważne żeby ciasto nie było w przeciągu.
- Gdy już urośnie wyłożyć na stolnicę podsypując mąką, rozwałkować na grubość ok 1cm, na środek łyżeczką nakładać nadzienie i dokładnie sklejać.
- Układać sklejeniem do dołu na podsypaną mąką deskę w odstępach około 1cm żeby się nie skleiły gdy będą rosnąć, przykryć ściereczką i zostawić w cieple aż urosną i zrobią się puszyste.
- Rozgrzać smalec w garnku.
- Smażyć z obu stron na jasno brązowo.
- Lukrować jak są jeszcze gorące.
Słowa kluczowe: pączki ryżowe
Pączki ryżowe – dodatkowe informacje
Aby sprawdzić czy temperatura tłuszczu jest wystarczająco wysoka należy wrzucić kawałeczek ziemniaka i zobaczyć czy się unosi i smaży. Najsmaczniejsze są gorące jednak należy uważać, bo marmolada w środku jest znacznie gorętsza niż cały pączek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pączki nadziewane powidłami śliwkowymi
Następny przepis: Pączki Wiedeńskie - Gniazdka