Pączki ryżowe

Pączki ryżowe

Pączki ryżowe to wyjątkowo smaczne i delikatne wariacje na temat tradycyjnych pączków. Unikalność tych słodkości polega na tym, że głównym składnikiem jest ryż, dzięki czemu pączki są lekkie i chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Klasyczne pączki ryżowe mają lekko chrupiącą skorupkę, a ich wnętrze jest niezwykle miękkie i smakowite. To idealna alternatywa dla osób, które są na diecie bezglutenowej, ale nie chcą rezygnować z przyjemności jedzenia domowych pączków. Pączki ryżowe można podawać zarówno z tradycyjnym lukrem, jak i z oryginalnymi dodatkami takimi jak czekolada czy soczyste owoce.

Składniki:

  • 1/2 kilograma mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 gramów margaryny
  • 250 mililitrów napoju ryżowego
  • 6 żółtek
  • cukier waniliowy, całe opakowanie
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżka spirytusu (może być wódka, chodzi o to żeby paczki nie wsiąkały tłuszczu przy smażeniu)
  • starta skóra z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 3 kostki smalcu do smażenia
  • krem czekoladowy/dżem/konfitura cokolwiek czym chcemy pączki nadziewać
  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • szczypta kwasku cytrynowego

Pączki ryżowe – jak zrobić?

  1. Ubijać żółtka mikserem, jak zrobią się puszyste dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać aż zbieleją.
  2. Roztopić margarynę, ostudzić.
  3. Rozpuścić drożdże w letnim napoju ryżowym, dodać łyżeczkę cukru.
  4. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać drożdże (zarabiać ręką lub jak ja – łyżką), dodać ubite żółtka, kolejno alkohol i skórkę z cytryny.
  5. Jeżeli wszystko się już połączyło w jednolitą całość, dodać roztopioną margarynę, ciasto jest dość luźne.
  6. Oprószyć z góry mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie. Czas jest zależny od temperatury w pomieszczeniu, im cieplej tym szybciej rośnie, ważne żeby ciasto nie było w przeciągu.
  7. Gdy już urośnie wyłożyć na stolnicę podsypując mąką, rozwałkować na grubość ok 1cm, na środek łyżeczką nakładać nadzienie i dokładnie sklejać.
  8. Układać sklejeniem do dołu na podsypaną mąką deskę w odstępach około 1cm żeby się nie skleiły gdy będą rosnąć, przykryć ściereczką i zostawić w cieple aż urosną i zrobią się puszyste.
  9. Rozgrzać smalec w garnku.
  10. Smażyć z obu stron na jasno brązowo.
  11. Lukrować jak są jeszcze gorące.

Słowa kluczowe: pączki ryżowe

Pączki ryżowe – dodatkowe informacje

Aby sprawdzić czy temperatura tłuszczu jest wystarczająco wysoka należy wrzucić kawałeczek ziemniaka i zobaczyć czy się unosi i smaży. Najsmaczniejsze są gorące jednak należy uważać, bo marmolada w środku jest znacznie gorętsza niż cały pączek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki nadziewane powidłami śliwkowymi
Następny przepis: Pączki Wiedeńskie - Gniazdka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode