Pączki nadziewane powidłami śliwkowymi
Cieszące się ogromną popularnością, zarówno w Polsce, jak i za granicą, pączki nadziewane powidłami śliwkowymi to prawdziwy rarytas i symbol karnawału. Ta słodka przekąska sprawia, że każdy dzień jest wyjątkowy. Receptura na pączki jest niezwykle różnorodna, jednak najbardziej tradycyjna wersja zakłada użycie śliwkowych powideł. Stały się one symbolem domowej kuchni i ciepłych rodzinnych spotkań. Właśnie z myślą o miłośnikach tego rodzaju słodyczy prezentujemy przepis na pyszne pączki nadziewane powidłami śliwkowymi. Wbrew pozorom, ich wykonanie wcale nie jest skomplikowane. Przy odrobinie cierpliwości, nawet niedoświadczone osoby, potrafią wyczarować ten smakołyk.
admin
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 20 dkg masła
- mniejsze pół litra mleka
- 10 żółtek
- 15 dkg drożdży
- mała łyżeczka soli
- 1 cukier waniliowy
- kieliszek spirytusu
- 2,5 litra oliwy do smażenia
- cukier puder do polania pączek
- kilka orzechów włoskich do posypania
Pączki nadziewane powidłami śliwkowymi – jak zrobić?
- Drożdże pokruszyć, dodać do ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą, do białości, wlać rozczyn, roztopione ciepłe masło, spirytus, wsypać mąkę i cukier waniliowy, wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto przełożyć na stolnicę i posypać mąką, szklanką wykrawać kawałki ciasta, na środek nakładać po łyżeczce powideł, formować pączki, ponownie zostawić do wyrośnięcia.
- Smażyć na gorącej oliwie z obu stron.
- Przestudzone pączki lukrować i posypać posiekanymi orzechami.
porady – dodatkowe informacje
Warto spróbować nadziać pączki ugotowanym budyniem czekoladowym.