Pączki na parze
Zapraszamy do wypróbowania niezwykle smakowitego przepisu na pączki na parze. Dzięki tej metody, są one znacznie lżejsze i bardziej puszyste niż ich tradycyjne odpowiedniki. To doskonały wybór dla osób, które lubią cieszyć się słodkościami, ale dbają o linię. Przygotowanie takich pączków nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jego aromat i smak długo pozostaną w Waszej pamięci. Pączki na parze to doskonały pomysł na domowy wypiek na różnego rodzaju imprezy. Spróbujcie przyrządzić je sami, a z pewnością się nie zawiedziecie.
admin
Składniki:
- 500 gramów mąki
- 2 łyżeczki cukru
- pół opakowania drożdży świeżych
- 1 jajko
- szczypta soli
- 300 ml mleka
- dżem do środka
Pączki na parze – jak zrobić?
- Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę, szczyptę soli,jajko, zagnieść ciasto.
- Ciasto odstawić na ok 40-60 min do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
- Z ciasta odrywać niewielkie części, spłaszczać, nakładać dżem, zawijać w kuleczki.
- Uformowane już bułeczki odstawić na ok 15-20 minut, aby podrosły.
-
Kiedy już lekko podrosną, parować w parowarze po kilka sztuk, przez ok 7-9 minut, w zależności od ich wielkości.
Alternatywą dla parowaru będzie spory garnek, na wierzchu wyłożony ściereczką. Garnek należy przykryć miską.
Pączki na parze – dodatkowe informacje
Zamiast dżemu można użyć innego nadzienia. Pączki na parze proponuję podawać polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PĄCZKI JAK Z CUKIERNI
Następny przepis: Pączki na tłusty czwartek z piwem