Pączki na parze

Pączki na parze

Zapraszamy do wypróbowania niezwykle smakowitego przepisu na pączki na parze. Dzięki tej metody, są one znacznie lżejsze i bardziej puszyste niż ich tradycyjne odpowiedniki. To doskonały wybór dla osób, które lubią cieszyć się słodkościami, ale dbają o linię. Przygotowanie takich pączków nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jego aromat i smak długo pozostaną w Waszej pamięci. Pączki na parze to doskonały pomysł na domowy wypiek na różnego rodzaju imprezy. Spróbujcie przyrządzić je sami, a z pewnością się nie zawiedziecie.

Składniki:

  • 500 gramów mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół opakowania drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 300 ml mleka
  • dżem do środka

Pączki na parze – jak zrobić?

  1. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę, szczyptę soli,jajko, zagnieść ciasto.
  2. Ciasto odstawić na ok 40-60 min do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
  3. Z ciasta odrywać niewielkie części, spłaszczać, nakładać dżem, zawijać w kuleczki.
  4. Uformowane już bułeczki odstawić na ok 15-20 minut, aby podrosły.
  5. Kiedy już lekko podrosną, parować w parowarze po kilka sztuk, przez ok 7-9 minut, w zależności od ich wielkości.
    Alternatywą dla parowaru będzie spory garnek, na wierzchu wyłożony ściereczką. Garnek należy przykryć miską.

Pączki na parze – dodatkowe informacje

Zamiast dżemu można użyć innego nadzienia. Pączki na parze proponuję podawać polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PĄCZKI JAK Z CUKIERNI
Następny przepis: Pączki na tłusty czwartek z piwem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode