Pączki dla alergików
„Pączki dla alergików” to idealny przepis dla osób, które nie chcą rezygnować z jedzenia pączków na Tłusty Czwartek ze względu na problemy zdrowotne. Ta genialna alternatywa dla tradycyjnych pączków jest wolna od składników, które mogą powodować reakcje alergiczne. Smakosze mogą cieszyć się nimi bez obaw o jakiekolwiek skutki uboczne. Zdrowe i bezpieczne, idealne dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i cenią wysokiej jakości ciasto. Żaden alergik nie musi już obawiać się Tłustego Czwartku, ze względu na to pyszne rozwiązanie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 5 dag cukru
- 150 ml wody
- 2 dag suszonych drożdży (albo 4 dag świeżych)
- 30 ml bez zapachowego oleju, np. z pestek winogron, albo 2,5 dag masła roślinnego
- sól
- Oraz:
- cukier puder
- dżem
- olej do smażenia
Pączki dla alergików – jak zrobić?
- Składniki na ciasto mieszamy (świeże drożdże najpierw rozprowadzamy w wodzie), wyrabiamy, dodając szczyptę soli, i odstawiamy na godzinę.
- Formujemy nieduże kule (10 sztuk) i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy do wyrośnięcia.
- W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej, smażymy pączki, aż będą równomiernie przyrumienione. Ostudzone nadziewamy dżemem (za pomocą rękawa do wyciskania kremów) i posypujemy cukrem pudrem.
Porady – Dodatkowe informacje
Joanna Kacprzyk
Pączki dla alergików możemy przekroić i posmarować dżemem albo polać lukrem z cukru pudru utartego z wodą.