Pączki cioci Ewy
Pączki cioci Ewy to ulubiona tradycja wielu domowych piekarek, przede wszystkim zasłynęły jako jeden z przepisów sjesty Ewy Wachowicz. W skład tej smakowitej dziedzictwo kulinarne wchodzą głównie prostych składników., które dostępne są w każdym domu. Jednak kluczem do sukcesu tych pysznych pączków jest sposób, w jaki te składniki są łączone i gotowane. Wykwintne, puszyste i zawsze idealne, te pączki mają wyjątkowy smak i konsystencję, które nigdy nie zawodzą. Niezależnie od okazji, przepis ten zawsze dostarcza wyników, które przekraczają oczekiwania. Ciesz się tym przepisem na pączki cioci Ewy!
admin
Składniki:
- 1kg mąki
- 7 żółtek 1 jajko
- 15 dkg drożdży
- 2 szkl mleka
- 3/4 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 10 dkg masła
- skórka z pomarańczy
- skórka i sok z cytryny
- wiśnie
- 50ml spirytusu
- tłuszcz do smażenia
- 0,5 kg cukru pudru
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać, masło stopić. Drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka, zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Połowę cukru rozpuścić w mleku. Resztę cukru i cukier waniliowy i sól wsypać do żółtek i jajka, roztrzepać. Dodać skórkę i sok z cytryny, pomarańczy i spirytus, ubijać do rozpuszczenia cukru.
- Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, mleko i ubite jajka, wymieszać. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
- Urywać kawałki ciasta, spłaszczyć, napełniać wiśniami, zlepić pączki, zostawić do wyrośnięcia. Smażyć w gorącym tłuszczu, wykładać na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Posypać wiórkami kokosowymi.
- Z porcji ciasta wychodzi 30-40 pączków. Pączki można zamrozić. Rozmrażać w temperaturze pokojowej, są jak świeżo zrobione.
Słowa kluczowe: przepisy na pączki Ewy Wachowicz, przepis na chrust Ewy Wachowicz, przepisy na pączki Ewy Wachowicz
Porady – Dodatkowe informacje
Blat na, którym układam pączki smaruję olejem i palce maczam w oleju. Ciasto nie klei się do rąk.