Pączki bez jajek i mleka
Przedstawiamy przepis na pączki bez jajek i mleka, idealny dla alergików, wegan, wegetarian czy tych, którzy z różnych powodów unikają tych produktów w swojej diecie. Są one puszyste, aromatyczne i niezwykle smaczne. Bez tradycyjnych składników, te pączki wciąż zachowują ten ich sam, uwielbiany smak i konsystencję. Sprawdź ten specjalny przepis na pączki bez jajek i mleka, który pozwoli Ci cieszyć się tą tradycyjną polską słodyczą nawet pomimo restrykcyjnej diety. Pamiętaj, że dobre pączki to nie tylko składniki, ale przede wszystkim sposób ich przygotowania. Czas na nowe, zdrowsze smaki!
admin
Składniki:
- 500 gram mąki tortowej
- 300 mililitrów wody
- 80 gram świeżych drożdży
- 30 mililitrów oleju
- 4 łyżki cukru
- powidła lub marmolada (ja użyłam śliwkowych z rumem)
Pączki bez jajek i mleka – jak zrobić?
- Wodę podgrzać w rondelku, do ciepłej wrzucić rozkruszone drożdże oraz cukier, mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesianą mąkę, do mąki powoli wlewać miksturę drożdżową, wyrabiać ciasto i stopniowo dolewać olej. Ciasto będzie gotowe, gdy przestanie się kleić do rąk, będzie gładkie i lśniące. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki.
- Krążki ułożyć na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko).
- Na większą patelnię wlać olej, na gorący olej kłaść krążki i smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia.
-
Gotowe układać na papierowym ręczniku. Nakłuwać sprysnąć i wciskać powidła. Można posypać też cukrem pudrem lub polać lukrem. Pączki w sam raz dla alergików albo początkujących.
Smacznego 🙂
Pączki bez jajek i mleka – dodatkowe informacje
Do ciasta można dodać trochę kurkumy, będą miały ładniejszy kolor