Paczki bez jajek
Czy zastanawiałeś się kiedyś, czy możesz przygotować tradycyjne polskie pączki bez jajek? Okazuje się, że jest to całkiem możliwe i co więcej, one są równie pyszne jak te klasyczne! Dzięki naszemu przepisowi na pączki bez jajek, osoby z alergią na jajka czy weganie nie muszą rezygnować z ulubionego przysmaku. Ciasto jest miękkie, a pączki nadziewane są dowolnym dżemem lub marmoladą do wyboru. Pączki bez jajek są idealnym rozwiązaniem na tłusty czwartek lub każdą inną okazję, kiedy tylko pragniemy zasmakować tradycyjnej polskiej słodyczy.
admin
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 szklanki oleju
- 5 dag drożdży
- 5 szklanek mąki
- marmolada lub krem typu Nutella
- olej do smażenia
Pączki bez jajek – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Wodę, cukier i olej zagotować i ostudzić. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową rozpuścić drożdże, następnie dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie urywać po kawałku, formować i nadziewać pączki. Smażyć w głębokim oleju z obu stron.
Paczki Bez Jajek – Dodatkowe Informacje
Należy pamiętać by zagotowane składniki w momencie dodawania drożdży nie były zbyt ciepłe.