Paczki bez jajek

Paczki bez jajek

Czy zastanawiałeś się kiedyś, czy możesz przygotować tradycyjne polskie pączki bez jajek? Okazuje się, że jest to całkiem możliwe i co więcej, one są równie pyszne jak te klasyczne! Dzięki naszemu przepisowi na pączki bez jajek, osoby z alergią na jajka czy weganie nie muszą rezygnować z ulubionego przysmaku. Ciasto jest miękkie, a pączki nadziewane są dowolnym dżemem lub marmoladą do wyboru. Pączki bez jajek są idealnym rozwiązaniem na tłusty czwartek lub każdą inną okazję, kiedy tylko pragniemy zasmakować tradycyjnej polskiej słodyczy.

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki oleju
  • 5 dag drożdży
  • 5 szklanek mąki
  • marmolada lub krem typu Nutella
  • olej do smażenia

Pączki bez jajek – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, cukier i olej zagotować i ostudzić. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową rozpuścić drożdże, następnie dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie urywać po kawałku, formować i nadziewać pączki. Smażyć w głębokim oleju z obu stron.

Paczki Bez Jajek – Dodatkowe Informacje

Należy pamiętać by zagotowane składniki w momencie dodawania drożdży nie były zbyt ciepłe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki bez mleka
Następny przepis: Pączki bez jajek i mleka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode