Pączki (babcine)
W tym wpisie odkryjemy sekrety niebiańskie smaku tradycyjnych pączków, prosto z kuchni naszych babć. Puchate, delikatne, z idealnie rozpływającym się w ustach nadzieniem – to właśnie one, babcine pączki, stały się symbolem tłustego czwartku we wszystkich domach. Ta niezawodna receptura składników jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, tworząc nieodłączną część domowych obchodów. Pęczek soli, szczypta cukru, jaja, mąka, drożdże, mleko, masło… te podstawowe składniki w połączeniu z miłością i cierpliwością dają niepowtarzalne rezultaty. Czy są tu jacyś miłośnicy babcinych przepisów? Jeśli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram mąki
- 6 żółtek
- 100 gram masła
- 1 szklanka cukru
- 100 gram drożdży
- 1/2 litra mleka
- 1 kieliszek spirytusu (*)
- Dodatkowo:
- dżem/konfitura
- olej/smalec do smażenia
- 1/2 kieliszka octu (**)
Pączki (babcine) – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Całość zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. -
2.
Po tym czasie dodać żółtka, roztopione masło i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić i ponownie zostawić, aby podwoiło swoją objętość. -
3.
Następnie z ciasta formować pączki – nadziewając je dżemem/konfiturą (***) (Kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek położyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie skleić, aby dżem/konfitura nie wypłynął/a podczas smażenia.) Gotowe pączki pozostawić na około 20 minut, aby lekko (nie za mocno) się napuszyły. -
4.
Smażyć (****) w głębokim tłuszczu (z dodatkiem octu) z każdej strony – na złoty kolor. (Najlepsza temperatura smażenia to około 175 stopni i nie powinna przekraczać 180 stopni.) -
5.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Pączki (babcine) – dodatkowe informacje
(*) Alkohol (opcjonalny) zmniejsza wchłanianie tłuszczu przez pączki.
(**) Dodanie octu do ciasta sprawi, że pączki nie będą pękać podczas smażenia.
(***) Naleśniki powinny mieć gęste, ale nie twarde nadzienie, aby nie przebiło ciasta podczas smażenia.
(***) Przy wrzucaniu pączków do oleju, najlepiej kłaść stroną, która była u góry podczas wyrastania. Dzięki temu pączki będą miały idealny kształt.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM
Następny przepis: Pączki angielskie