Owsianka z amarantusa na mleku migdałowym z cynamonem, bananem i migdałami

Owsianka z amarantusa na mleku migdałowym z cynamonem, bananem i migdałami

Owsianka z amarantusa na mleku migdałowym z cynamonem, bananem i migdałami to idealny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. To wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłów na zdrowe, wegańskie i bezglutenowe przepisy. Amarantus to roślina o wysokiej wartości odżywczej, będąca świetnym źródłem białka i błonnika. Połączenie amarantusa z mlekiem migdałowym dodaje owsiance wyjątkowego, orzechowego smaku. Cynamon dodatkowo podkreśla aromat, a banany i migdały dostarczają potrzebnej dawki słodkości. Przepis nie tylko jest prosty, ale także szybki do przygotowania, co sprawia, że jest idealny na każdy poranek.

Składniki:

  • 1/3 szklanki nasion amarantusa
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 banana – pokrojonego w plasterki
  • 1 czubata łyżka blanszowanych migdałów – drobno posiekanych
  • opcjonalnie: inne ulubione dodatki

Owsianka z amarantusa na mleku migdałowym z cynamonem, bananem i migdałami – jak zrobić?

  1. Amarantus wraz z mlekiem umieść w rondelku. Postaw na gazie i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 – 25 minut. Pamiętaj by mieszać od czasu do czasu ! Amarantus powinien mieć kremową konsystencję, nie może być zbyt wodnisty. Gdy amarantus będzie gotowy – dodaj do niego miód i cynamon, wymieszaj. Amarantus przełóż do miseczki, dodaj banany i migdały.

Owsianka z amarantusa na mleku migdałowym z cynamonem, bananem i migdałami – dodatkowe informacje

Uwaga: szklanka = 250 ml


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Owsianka z malinami
Następny przepis: Owsianka z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode