Owsiane ciasteczka z miodem
Owsiane ciasteczka z miodem to idealny przepis dla tych, którzy poszukują zdrowszych form słodyczy. Zawierają minimalną ilość składników, są łatwe i szybkie do wykonania, co czyni je doskonałym wyborem na weekendowe pieczenie lub niespodziewane wizyty gości. Te ciasteczka to idealna alternatywa dla klasycznych słodyczy pełnych cukru. Wykorzystanie miodu nadaje im subtelnej słodkości i dodaje odrobinę luksusu. Płatki owsiane dodają tekstury i sprawiają, że ciasteczka stają się sycące, a jednocześnie zachowują lekkość. Doskonałe do podania na śniadanie z kubkiem gorącej herbaty lub jako przekąska na popołudniową przekąskę.
admin
Składniki:
- 1 jajko
- półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki rodzynek
Owsiane ciasteczka z miodem – jak zrobić?
- Miód, jajko i cynamon przekładamy do miski i miksujemy przez kilka minut, następnie wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia i rodzynki, dokładnie mieszamy.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki kładziemy i formujemy ciasteczka, w zależności jak duże zrobimy powinno nam wyjść około 10 sztuk.
- Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10 minut. Studzimy na blaszce, zdejmujemy i podajemy.
- Smacznego życzę.
Owsiane ciasteczka z miodem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 10 sztuk ciastek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Owocowy bukiet jadalny
Następny przepis: Owsiane ciasteczka bananowe