Owsiane ciasteczka bananowe
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na przepyszne i zdrowe ciastka owsiano-bananowe. Te aromatyczne wypieki to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie zarówno smak, jak i wartości odżywcze swoich przekąsek. Owsiane ciasteczka bananowe są nie tylko smaczne, ale także łatwe i szybkie do przygotowania. Ich główne składniki, czyli płatki owsiane i banany, to prawdziwe skarbnice witamin i minerałów. Te ciasteczka z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są doskonałem rozwiązaniem na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Wypróbuj i przekonaj się, jak mało potrzeba, by cieszyć się zdrowym słodkim smakiem.
admin
Składniki:
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 dojrzały, średniej wielkości banan
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 czekolada
- 1 garść migdałów w płatkach
- 1 garść siekanych orzechów
Owsiane ciasteczka bananowe – jak zrobić?
- Masło, jajko, banana i cukier miksuję i chwilę ucieram. Czekoladę siekam. Wszystkie składniki suche (płatki owsiane, mąkę, proszek, sól, migdały, orzechy) wsypuję do miski, dodaję zmiksowaną masę bananową i czekoladę i dokładnie mieszam.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam po łyżce ciasta formując koła.
- Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
- Smacznego 🙂
Owsiane ciasteczka bananowe – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Owsiane ciasteczka z miodem
Następny przepis: Owsiane ciasto ze śliwkami. Bez tłuszczu, mąki i cukru.