Owsiane ciasteczka bananowe

Owsiane ciasteczka bananowe

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na przepyszne i zdrowe ciastka owsiano-bananowe. Te aromatyczne wypieki to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie zarówno smak, jak i wartości odżywcze swoich przekąsek. Owsiane ciasteczka bananowe są nie tylko smaczne, ale także łatwe i szybkie do przygotowania. Ich główne składniki, czyli płatki owsiane i banany, to prawdziwe skarbnice witamin i minerałów. Te ciasteczka z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są doskonałem rozwiązaniem na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Wypróbuj i przekonaj się, jak mało potrzeba, by cieszyć się zdrowym słodkim smakiem.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały, średniej wielkości banan
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 czekolada
  • 1 garść migdałów w płatkach
  • 1 garść siekanych orzechów

Owsiane ciasteczka bananowe – jak zrobić?

  1. Masło, jajko, banana i cukier miksuję i chwilę ucieram. Czekoladę siekam. Wszystkie składniki suche (płatki owsiane, mąkę, proszek, sól, migdały, orzechy) wsypuję do miski, dodaję zmiksowaną masę bananową i czekoladę i dokładnie mieszam.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam po łyżce ciasta formując koła.
  3. Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  4. Smacznego 🙂

Owsiane ciasteczka bananowe – dodatkowe informacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Owsiane ciasteczka z miodem
Następny przepis: Owsiane ciasto ze śliwkami. Bez tłuszczu, mąki i cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode