Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką
Jeśli pragniesz coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego, idealnym rozwiązaniem będzie zapiekane owoce pod owsianą kruszonką. Ten przepis to połączenie soczystych owoców, które dostarczą Ci nie tylko cennych witamin, ale również nadadzą deserowi naturalnej słodyczy, a chrupiącej, owsianej kruszonki, która nie tylko jest smaczna, ale także dodaje deserowi struktury i jest źródłem błonnika. Jest to nieskomplikowany przepis, który może być tworzony z dowolnymi sezonowymi owocami. Idealny na szybki podwieczorek czy przekąskę. Taka owsiana kruszonka doskonale komponuje się zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Dowolne owoce, na przykład garść borówek, 2 brzoskwinie, 2 śliwki
- Cukier trzcinowy/miód/syrop klonowy
- Olej kokosowy/masło, 2-4 łyżki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki pszennej/owsianej
- Cynamon
- Dowolne przyprawy korzenne, bakalie (na przykład płatki migdałów)
Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką – jak zrobić?
- Owoce umyj, osusz oraz pokrój na mniejsze cząstki.
- Przełóż do foremek wysmarowanych masłem lub olejem.
- Posyp przyprawami korzennymi (głownie cynamonem) oraz cukrem trzcinowym, wymieszaj.
- Przygotuje kruszonkę i posyp nią owoce z wierzchu:
- Całość zapiekaj w piekarniku ok. 30-40 min/180 stopni.
Płatki owsiane, mąkę, masło/olej oraz cukier (ewentualnie dodaj bakalie) utrzyj, aby powstały grudki ciasta.
Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
*Do owoców możesz dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dla uzyskania kleistej konsystencji.
**Dobrym połączeniem jest również jabłko z cynamonem, gruszką, orzechami włoskimi oraz szczyptą kardamonu.
***W wersji bezglutenowej użyj płatków bez glutenu lub możesz zamienić na inne zboże.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: owoce w kompocie na zimę
Następny przepis: Owocowa z kisielem