OSZUKANY SERNIK
Oszukany sernik to propozycja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają klasycznego sernika, ale z różnych powodów nie mogą po niego sięgnąć. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mąki, a przede wszystkim – bez sera. Wydaje się niemożliwe? A jednak to prawda! Oszukany sernik jest alternatywą dla tradycyjnej wersji tego ciasta, a ze składników, które na pewno znajdują się w Twojej kuchni, możesz stworzyć zdrowszą wersję tej popularnej wypieki. Ta propozycja to idealna alternatywa dla osób na diecie, a także dla tych, którzy są uczuleni na niektóre składniki tradycyjnego sernika.
admin
Składniki:
- CIASTO KRUCHE:
- 3 szkl mąki tortowej
- 1 zwykła margaryna
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 5 żółtek
- MASA SEROWA:
- 5 białek
- 2 kwaśne śmietany 18% – duże kubki
- 1 kwaśna śmietana 12% – duży kubek
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl cukru pudru
Oszukany sernik – jak zrobić?
- CIASTO KRUCHE
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części – jedną włożyć do zamrażalnika, a drugą do lodówki na 30 minut. Częścią ciasta z lodówki wylepić dno blaszki (dużej), a drugą nadal trzymać w zamrażalniku.
- MASA SEROWA
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Wlać wszystkie śmietany i dodać dwa budynie. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kruche.
Pozostałe ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę śmietanową.
- Ułożyć masę śmietanową na cieście kruchym.
- Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
OSZUKANY SERNIK – dodatkowe informacje
Oszukany sernik jest naprawdę dobry, gdy ciasto dobrze wystygnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno
Następny przepis: Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni