OSZUKANY SERNIK

OSZUKANY SERNIK

Oszukany sernik to propozycja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają klasycznego sernika, ale z różnych powodów nie mogą po niego sięgnąć. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mąki, a przede wszystkim – bez sera. Wydaje się niemożliwe? A jednak to prawda! Oszukany sernik jest alternatywą dla tradycyjnej wersji tego ciasta, a ze składników, które na pewno znajdują się w Twojej kuchni, możesz stworzyć zdrowszą wersję tej popularnej wypieki. Ta propozycja to idealna alternatywa dla osób na diecie, a także dla tych, którzy są uczuleni na niektóre składniki tradycyjnego sernika.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
  • 3 szkl mąki tortowej
  • 1 zwykła margaryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 5 żółtek
  • MASA SEROWA:
  • 5 białek
  • 2 kwaśne śmietany 18% – duże kubki
  • 1 kwaśna śmietana 12% – duży kubek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru pudru

Oszukany sernik – jak zrobić?

  1. CIASTO KRUCHE

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części – jedną włożyć do zamrażalnika, a drugą do lodówki na 30 minut. Częścią ciasta z lodówki wylepić dno blaszki (dużej), a drugą nadal trzymać w zamrażalniku.

  2. MASA SEROWA

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Wlać wszystkie śmietany i dodać dwa budynie. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kruche.

    Pozostałe ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę śmietanową.

  3. Ułożyć masę śmietanową na cieście kruchym.
  4. Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

OSZUKANY SERNIK – dodatkowe informacje

Oszukany sernik jest naprawdę dobry, gdy ciasto dobrze wystygnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno
Następny przepis: Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode