Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno

Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno

Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno to skoncentrowane źródło smaku i pikantności, które doda pikanterii każdemu daniu. Charakteryzujący się intensywną zieloną barwą i wyrazistym smakiem, ten sos jest świetną opcją dla miłośników ostrych doznań kulinarnych. Wykonany z dużą ilością świeżych, zielonych papryczek jalapeno, będących podstawą tego sosu, jest pełen wyrazistych smaków, które doskonale komponują się z wieloma potrawami. Ten przepis na sos jalapeno jest prosty, a otrzymany produkt długo zachowuje swoją świeżość i intensywny, pikantny smak. Idealny jako dodatek do mięs, ryb czy kanapek. Jedno małe ostrzeżenie – uważaj, bo naprawdę jest ostry!

Składniki:

  • 8 zielonych papryczek chilli jalapeno
  • 1 mango
  • 300 ml soku pomidorowego (użyłam zmiksowanych żółtych pomidorów; w oryginalnym przepisie są tzw tomatillo)
  • 130 ml octu białego winnego (5%)
  • 1 łyżka pasty z orzeszków nerkowca (bez soli i cukru, ewentualnie pasty z orzechów ziemnych)
  • 1 limonka
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1 kawałek imbiru (4cm)
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki pasty wasabi
  • 3 łyżeczki miodu

Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno – jak zrobić?

  1. Przy obróbce papryczek chilli koniecznie należy pracować w rękawiczkach gumowych. Zachować dużą ostrożność i uważać, żeby sok z chilli nie prysnął na oczy i twarz. Usunąć ogonki, przekroić na pół. Usunąć nasiona i biały miąższ do którego są przyczepione nasionka (ostrość chilli pochodzi też od tych białych części wewnątrz papryczek).
  2. Papryczki grillować do czasu aż zczernieją. Przenieść do miski z lodowatą wodą. Obrać ze skórki.
  3. Bezpośrednio do szybkowaru lub do zwykłego garnka przenieść wszystkie składniki. Przy czym mango można nie obierać, a tylko pokroić na kawałki i usunąć pestkę. Imbir i czosnek obrać i rozdrobnić na małe kawałki. Z limonki wycisnąć sok.
  4. Szybkowar zamknąć, zwykły garnek przykryć. W szybkowarze od czasu osiągnięcia ciśnienia na poziomie 2 gotować przez 10 minut. W zwykłym garnku zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, przy czym od czasu do czasu zamieszać.
  5. Sos zostawić w garnku aż ciśnienie naturalnie opadnie i sos ostygnie.
  6. Sos zmiksować na gładkie puree. Skosztować. Jeśli potrzebuje tego, to doprawić sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki lub octem. Powtórnie zamknąć garnek i gotować kilka minut.
  7. Gorący sos przenieść do wyparzonych słoiczków.

Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno – dodatkowe informacje

Z podanych proporcji wychodzą 2-3 słoiczki po musztardzie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ostry różowy sos
Następny przepis: oszukane gołąbki meksykańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode