Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno
Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno to skoncentrowane źródło smaku i pikantności, które doda pikanterii każdemu daniu. Charakteryzujący się intensywną zieloną barwą i wyrazistym smakiem, ten sos jest świetną opcją dla miłośników ostrych doznań kulinarnych. Wykonany z dużą ilością świeżych, zielonych papryczek jalapeno, będących podstawą tego sosu, jest pełen wyrazistych smaków, które doskonale komponują się z wieloma potrawami. Ten przepis na sos jalapeno jest prosty, a otrzymany produkt długo zachowuje swoją świeżość i intensywny, pikantny smak. Idealny jako dodatek do mięs, ryb czy kanapek. Jedno małe ostrzeżenie – uważaj, bo naprawdę jest ostry!
admin
Składniki:
- 8 zielonych papryczek chilli jalapeno
- 1 mango
- 300 ml soku pomidorowego (użyłam zmiksowanych żółtych pomidorów; w oryginalnym przepisie są tzw tomatillo)
- 130 ml octu białego winnego (5%)
- 1 łyżka pasty z orzeszków nerkowca (bez soli i cukru, ewentualnie pasty z orzechów ziemnych)
- 1 limonka
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1 kawałek imbiru (4cm)
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki pasty wasabi
- 3 łyżeczki miodu
Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno – jak zrobić?
- Przy obróbce papryczek chilli koniecznie należy pracować w rękawiczkach gumowych. Zachować dużą ostrożność i uważać, żeby sok z chilli nie prysnął na oczy i twarz. Usunąć ogonki, przekroić na pół. Usunąć nasiona i biały miąższ do którego są przyczepione nasionka (ostrość chilli pochodzi też od tych białych części wewnątrz papryczek).
- Papryczki grillować do czasu aż zczernieją. Przenieść do miski z lodowatą wodą. Obrać ze skórki.
- Bezpośrednio do szybkowaru lub do zwykłego garnka przenieść wszystkie składniki. Przy czym mango można nie obierać, a tylko pokroić na kawałki i usunąć pestkę. Imbir i czosnek obrać i rozdrobnić na małe kawałki. Z limonki wycisnąć sok.
- Szybkowar zamknąć, zwykły garnek przykryć. W szybkowarze od czasu osiągnięcia ciśnienia na poziomie 2 gotować przez 10 minut. W zwykłym garnku zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, przy czym od czasu do czasu zamieszać.
- Sos zostawić w garnku aż ciśnienie naturalnie opadnie i sos ostygnie.
- Sos zmiksować na gładkie puree. Skosztować. Jeśli potrzebuje tego, to doprawić sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki lub octem. Powtórnie zamknąć garnek i gotować kilka minut.
- Gorący sos przenieść do wyparzonych słoiczków.
Ostry sos z zielonych papryczek jalapeno – dodatkowe informacje
Z podanych proporcji wychodzą 2-3 słoiczki po musztardzie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ostry różowy sos
Następny przepis: oszukane gołąbki meksykańskie