Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu

Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu

Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu to doskonała propozycja na wyjątkowy obiad. Tej pikantnej potrawy nie sposób przejść obojętnie. Bogactwo meksykańskich smaków i aromatów sprawi, że poczujesz się jak w słonecznej Ameryce Łacińskiej. Zupa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo syta, dzięki obfitości składników, takich jak kurczak, różnego rodzaju warzywa i ostre przyprawy. Ten przepis to doskonała propozycja dla miłośników ostrych potraw, ale warto przekonać do niego także tych, którzy zwykle unikają pikantnych dań. Ostra zupa z kurczakiem, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 papryczka jalapeno, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • 3 -4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka,+ w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia
  • 1 puszka kukurydzy – 300 g po osączeniu
  • 1 puszka czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniu
  • ok 1 kg – udek kurczaka zagrodowego, bez skóry
  • śmietana kremówka (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Pieprz cayenne, opcjonalnie
  • olej
  • do podania
  • tarty ser cheddar
  • śmietana
  • chipsy tortilla
  • kolendra

Ostra zupa z kurczakiem w meksykańskim stylu – jak zrobić?

  1. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Podgrzać kilka łyżek oleju w głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i jalapeno i podsmażać aż zmiękną, 5 do 7 minut.
  2. Dodać do misy kukurydzę, fasolę i uda kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu „low” przez 6 do 7 godzin (lub na ustawieniu „high” 4 godziny). Po tym czasie wyjąc kawałki kurczaka na deskę, oddzielić kości i wyrzucić a mięso porozdzielać na drobne kawałki dwoma widelcami. Włożyć mięso do zupy. Jeżeli zupa wydaje nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją bulionem. Doprawić zupę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, do smaku. Można też zupę doprawić śmietaną kremówką.
  3. Dodać czosnek, chili w proszku, kmin i cukier, smażyć mieszając aż zacznie pachnieć – 30 sekund do 1 minuty. Dodać pomidory i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, a następnie przelać wszystko do misy wolnowaru.
  4. Podawać udekorowane tartym serem cheddar, kwaśną śmietaną, tortillą i kolendrą. Smacznego!

pikantna zupa z kurczakiem – dodatkowe informacje

Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi – zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ostre ogórki z curry
Następny przepis: OSTRE PAPRYCZKI NADZIEWANE TUŃCZYKIEM w OLIWIE (PEPERONCINI con TONNO SOTT'OLIO)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode