Ostra zupa z cukinii
Ostra zupa z cukinii to danie dedykowane dla miłośników ostrych smaków i lekkich, jarzynowych zup. Perfekcyjnie zbalansowana kombinacja pikantnych przypraw, soczystych warzyw i aromatycznego bulionu: to dokładnie To, co znajdziecie w tym niezwykle apetycznym daniu. Zupa ta jest idealna dla tych, którzy szukają inspiracji na szybki, ale pełnowartościowy obiad lub kolację. Cukinia to doskonałe źródło witamin i błonnika, a połączenie jej z różnymi przyprawami sprawia, że zupa ta zasługuje na miano prawdziwej eksplozji smaków. Ostra zupa z cukinii to przepis, który na pewno zachwyci Was swą prostotą i intensywnością.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 2 marchewki
- 0,5 szt. pomarańczowej cukinii
- 200 ml śmietany 18%
- mąka (do zaciągnięcia zupy)
- przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ok. łyżeczki chilli, odrobina cukru
Ostra zupa z cukinii – jak zrobić?
- Kostki rosołowe rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia.
- Marchewkę i cukinię szatkujemy.
- Zmniejszamy ogień. Marchewkę wrzucamy do bulionu, gotujemy ok. 5 minut i dorzucamy cukinię.
- Razem gotujemy ok. 10-15 min.
- Śmietanę łączymy z mąką, dolewamy odrobinę wody i wlewamy powoli do zupy.
- Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem, chilli i odrobiną cukru.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Zupa bardzo dobrze smakuje z ryżem.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli zupa dla niektórych członków rodziny jest za ostra, smak można złagodzić polewając porcję słodką śmietanką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ostra sałatka z gęsim mięsem
Następny przepis: Ostre ogórki z curry