Ostra zupa z cukinii

Ostra zupa z cukinii

Ostra zupa z cukinii to danie dedykowane dla miłośników ostrych smaków i lekkich, jarzynowych zup. Perfekcyjnie zbalansowana kombinacja pikantnych przypraw, soczystych warzyw i aromatycznego bulionu: to dokładnie To, co znajdziecie w tym niezwykle apetycznym daniu. Zupa ta jest idealna dla tych, którzy szukają inspiracji na szybki, ale pełnowartościowy obiad lub kolację. Cukinia to doskonałe źródło witamin i błonnika, a połączenie jej z różnymi przyprawami sprawia, że zupa ta zasługuje na miano prawdziwej eksplozji smaków. Ostra zupa z cukinii to przepis, który na pewno zachwyci Was swą prostotą i intensywnością.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 2 marchewki
  • 0,5 szt. pomarańczowej cukinii
  • 200 ml śmietany 18%
  • mąka (do zaciągnięcia zupy)
  • przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ok. łyżeczki chilli, odrobina cukru

Ostra zupa z cukinii – jak zrobić?

  1. Kostki rosołowe rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Marchewkę i cukinię szatkujemy.
  3. Zmniejszamy ogień. Marchewkę wrzucamy do bulionu, gotujemy ok. 5 minut i dorzucamy cukinię.
  4. Razem gotujemy ok. 10-15 min.
  5. Śmietanę łączymy z mąką, dolewamy odrobinę wody i wlewamy powoli do zupy.
  6. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem, chilli i odrobiną cukru.
  7. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Zupa bardzo dobrze smakuje z ryżem.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli zupa dla niektórych członków rodziny jest za ostra, smak można złagodzić polewając porcję słodką śmietanką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ostra sałatka z gęsim mięsem
Następny przepis: Ostre ogórki z curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode