Ostra zupa meksykańska z mięsem
Przygotujcie się na kulinarną podróż do serca Meksyku z naszym przepisem na ostrą zupę meksykańską z mięsem. To wyrazista i kremowa potrawa, która łączy w sobie intensywne smaki soczystego mięsa, pikantnych przypraw i soczystych warzyw. Ta ostra zupa, inspirowana tradycyjnymi przepisami kuchni meksykańskiej, pomaga przeprowadzić prawdziwy meksykański festiwal smaków prosto do Twojego domu. Pełna eksplozji smaków, jest wyjątkowo satysfakcjonująca i z pewnością zadowoli miłośników pikantnych potraw. Daj się ponieść kulinarnym doświadczeniom i odkryj bogactwo tradycyjnej kuchni meksykańskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,7 kg mięsa mielonego
- dwie czerwone papryki
- puszka pomidorów
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
- łyżeczka vegety
- papryka słodka
- oregano
- sol
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- oliwa z oliwek
Ostra zupa meksykańska z mięsem – jak zrobić?
- Mięso przyprawiamy solą, papryką słodką i podsmażamy z czosnkiem 10 minut na oliwie rozdrabniając widelcem. W tym czasie na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę aż będzie miękka. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dorzucamy paprykę i cebulę, doprawiamy przyprawą meksykańską, solą i vegetą. Gotujemy na wolnym ogniu.
- Następnie dodajemy gotowe mięso. Po 10 minutach kukurydzę, fasolę i pomidory z puszki wcześniej zblendowane oraz oregano. Gotujemy jeszcze 10 minut.
- W kubku łączymy mąkę z niewielką ilością wody i wlewamy do zupy, zagęszczamy.
- Podajemy z pieczywem.
Ostra zupa meksykańska z mięsem – dodatkowe informacje
Jeżeli zupa jest za rzadka można dodać więcej mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ośmiorniczki w dyniowym curry
Następny przepis: Ostra sałatka z gęsim mięsem