Ostra zupa meksykańska z mięsem

Ostra zupa meksykańska z mięsem

Przygotujcie się na kulinarną podróż do serca Meksyku z naszym przepisem na ostrą zupę meksykańską z mięsem. To wyrazista i kremowa potrawa, która łączy w sobie intensywne smaki soczystego mięsa, pikantnych przypraw i soczystych warzyw. Ta ostra zupa, inspirowana tradycyjnymi przepisami kuchni meksykańskiej, pomaga przeprowadzić prawdziwy meksykański festiwal smaków prosto do Twojego domu. Pełna eksplozji smaków, jest wyjątkowo satysfakcjonująca i z pewnością zadowoli miłośników pikantnych potraw. Daj się ponieść kulinarnym doświadczeniom i odkryj bogactwo tradycyjnej kuchni meksykańskiej.

Składniki:

  • 0,7 kg mięsa mielonego
  • dwie czerwone papryki
  • puszka pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
  • łyżeczka vegety
  • papryka słodka
  • oregano
  • sol
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek

Ostra zupa meksykańska z mięsem – jak zrobić?

  1. Mięso przyprawiamy solą, papryką słodką i podsmażamy z czosnkiem 10 minut na oliwie rozdrabniając widelcem. W tym czasie na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę aż będzie miękka. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dorzucamy paprykę i cebulę, doprawiamy przyprawą meksykańską, solą i vegetą. Gotujemy na wolnym ogniu.
  2. Następnie dodajemy gotowe mięso. Po 10 minutach kukurydzę, fasolę i pomidory z puszki wcześniej zblendowane oraz oregano. Gotujemy jeszcze 10 minut.
  3. W kubku łączymy mąkę z niewielką ilością wody i wlewamy do zupy, zagęszczamy.
  4. Podajemy z pieczywem.

Ostra zupa meksykańska z mięsem – dodatkowe informacje

Jeżeli zupa jest za rzadka można dodać więcej mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ośmiorniczki w dyniowym curry
Następny przepis: Ostra sałatka z gęsim mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode