Orzeszki z masą kokosową rafaello
Zadziwiajcie swoich gości słodkim i ręcznie robionym poczęstunkiem. Orzeszki z masą kokosową rafaello to przepis na wyjątkowe, domowe wariacje na temat klasycznych słodyczy Ferrero. Ten przepis opiera się na dwóch składnikach – orzeszkach i nieskazitelnie białej masie rafaello. Łącząc subtelne smaki i różne tekstury, powstały te cudowne, małe przysmaki. W pełni oddają one esencję i elegancję oryginalnych cukierków. Innym ciekawym aspektem tych ciasteczek jest to, że są one wyglądem bardzo podobne do prawdziwych orzechów, co niewątpliwie doda uroku każdej okazji. Przygotujcie się na kuszący kokosowy raj w postaci tych uroczych orzeszków z masą kokosową rafaello.
admin
Składniki:
- Ciasto na orzeszki:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 kostki smalcu
- 60 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki octu
- Nadzienie kokosowe rafaello:
- 2 paczki herbatników
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki pudru
- 5-6 łyżek wiórków kokosowych
- aromat
Orzeszki z masą kokosową rafaello – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:
Zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto, wylepić nim foremki, piec na złoty kolor.
-
Nadzienie kokosowe rafaello:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Wymieszać z pokruszonymi na proszek herbatnikami i uprażonymi na patelni, zmielonymi wiórkami kokosowymi. Masę odstawić na chwilę w chłodne miejsce, by masa trochę zastygła. Sporządzonej masą napełniamy połówki orzeszków, składamy razem i gotowe! Można posypać dla dekoracji cukrem pudrem.
Orzeszki z masą kokosową rafaello – dodatkowe informacje
Ja po sporządzeniu wstawiłam do lodówki, a orzeszki robiłam i zwykłe przepisowe i kilka ciemnych kakaowych dodając do ciasta trochę kakao i miód naturalny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzeźwiająca sałata z kefirem
Następny przepis: Orzeźwiające brzoskwiniowe smoothie