Orzeszki włoskie na słodko
Orzeszki włoskie na słodko to przepis na niebanalną przekąskę, która zaskoczy nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem. To idealna propozycja dla miłośników orzechów włoskich, które w tej kompozycji smakują wyjątkowo. Przygotowane według tego przepisu, zachwycają nie tylko wyrafinowanym smakiem, ale i subtelną słodyczą. Doskonale komponują się z gorącą herbatą, kawą czy jako dodatek do deserów. Przepis na orzeszki włoskie na słodko to doskonała propozycja na małe co nieco, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie ciężkiego. Spróbuj orzechów włoskich w nowym, słodkim wydaniu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 20 dag mąki
- 14 dag masła
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
- 10 dag cukru pudru
- Masa orzechowa:
- 12 dag zmielonych orzechów włoskich
- 10 dag masła
- żółtko
- 12 dag cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu
- łyżka kakao
- Oraz:
- foremki przypominające kształtem łupiny orzecha
Orzeszki włoskie na słodko – jak zrobić?
- Robimy ciasto: mąkę siekamy z masłem, następnie wsypujemy orzechy i cukier puder. Wyrabiamy.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy małe kółka. Wylepiamy nimi foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, aż będą rumiane. Studzimy.
- Przygotowujemy masę orzechową: masło ucieramy z cukrem pudrem i wciąż ucierając, dodajemy orzechy, żółtko, wlewamy spirytus i wsypujemy kakao. Masą wypełniamy upieczone ciasteczka i łączymy po dwa tak, aby otrzymać kształt orzecha włoskiego (wypukłą stroną na zewnątrz).
Porady – dodatkowe informacje
● Zamiast spirytusu do masy można dodać kieliszek likieru orzechowego.
● Aby masa miała ciemniejszy kolor, możemy dosypać dodatkową łyżkę kakao.
● Formując orzeszki, do każdego warto włożyć mały kawałek orzecha włoskiego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzeszki nadziewane kremem michałkowym
Następny przepis: Orzeźwiająca sałata z kefirem