Orzeszki nadziewane kremem michałkowym
Miłośnicy słodyczy z pewnością docenią romantyczny przepis na orzeszki nadziewane kremem michałkowym. Są to pyszne, słodkie przekąski w starannie wybranej formie orzechów, które doskonale komponują się z kruchym kremem michałkowym. Wykwintne smaki tych delikatesów z pewnością zadowolą zarówno dziatwę, jak i gości na przyjęciach. Orzeszki nadziewane kremem michałkowym to doskonały prezent dla kogoś bliskiego lub podarunek na specjalną okazję. Składniki są proste i łatwo dostępne, a przygotowanie – mimo że wymaga trochę czasu – jest niesamowicie satysfakcjonujące. Każdy kęs tego wspaniałego deseru to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 440 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 100 g czekolady, białej
- 30 g serka mascarpone
- 30 g orzeszków ziemnych, zmielonych
- 1 łyżeczka alkoholu np. wódki lub rumu
Orzeszki nadziewane kremem michałkowym – jak zrobić?
- Masło roztapiamy i studzimy.
- Jajka lekko roztrzepujemy widelcem.
- Mąkę przesiewamy razem z sodą oraz cukrem pudrem.
- Dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka oraz roztopione masło.
- Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite i dosyć tłuste ciasto.
- Formujemy niewielkie kuleczki, które mają zając 1/2 wgłębienia w patelni do orzeszków (większe kuleczki rozleją się po patelni).
- Mocno zaciskamy i przekładamy na rozgrzaną płytkę gazową lub elektryczną.
- Pieczemy z każdej strony przez ok. 3 min do lekkiego zarumienienia.
- Gotowe przekładamy do wystudzenia i postępujemy dokładnie tak samo, aż do wyczerpania ciasta.
- Śmietankę podgrzewamy razem z białą czekoladą, mieszamy do połączenia.
- Dodajemy przesiane mleko w proszku i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Następnie dodajemy alkohol i chwilę mieszamy.
- Przykrywamy i zostawiamy do wystudzenia.
- Masę schładzamy kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
- Kolejnego dnia zimną masę ubijamy mikserem, aż będzie mocno gęsta.
- Dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
- Na koniec krem łączymy z orzeszkami.
- Krem Michałkowy jest gotowy do nadziewania.
- Jedną połówkę nadziewamy z górka i przykrywamy drugą połówką, lekko dociskając.
Orzeszki nadziewane kremem michałkowym – dodatkowe informacje
Orzeszki nadziewane trzymamy w zimnym miejscu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzeszki na opłatku
Następny przepis: Orzeszki włoskie na słodko