Orzeszki na opłatku
Właściwie trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez smakowitych świątecznych wypieków. Jednym z nich, który zdobi nasze stoły od pokoleń, są orzeszki na opłatku. Te małe perełki kulinarnego rękodzieła urzekają swoją unikalną strukturą i wyrafinowanym smakiem. Stykając się z językiem, niemal natychmiast rozpływają się w ustach, pozostawiając na podniebieniu drobinki orzechów i delikatną słodkość. Przepis, który przedstawiam, jest tradycyjny, z dodatkiem niewielkiego twistu. To doskonały propozycja dla wszystkich tych, którzy szukają nowych pomysłów na świąteczne przysmaki. Sprawdź, jak zrobić opłatek wg. tego przepisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 suszonych śliwek
- 4 morele suszone
- 25 dkg migdałów w słupkach
- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1/2 kostki masła
- opłatek okrągły – około 50 sztuk
Orzeszki na opłatku – jak zrobić?
- Sliwki i morele kroimy na mniejsze kawałki, Migdały przez chwilkę prażymy na patelni. Masło rozpuszczamy z czekoladą. Wrzucamy do nich pokrojone sliwki, morele i migdały. Mieszamy. Ciepłą masę nakładamy na opłatek. Odstawiamy do wystudzenia.
Orzeszki na opłatku – dodatkowe informacje
Do masy można dodac ulubione bakalie: rodzynki, orzechy. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodajemy troszkę więcej bakalii. Gdy masa będzie troszkę za gęsta, dodajemy drobinę więcej masła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzechy w czekoladzie
Następny przepis: Orzeszki nadziewane kremem michałkowym