Orzeszki na opłatku

Orzeszki na opłatku

Właściwie trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez smakowitych świątecznych wypieków. Jednym z nich, który zdobi nasze stoły od pokoleń, są orzeszki na opłatku. Te małe perełki kulinarnego rękodzieła urzekają swoją unikalną strukturą i wyrafinowanym smakiem. Stykając się z językiem, niemal natychmiast rozpływają się w ustach, pozostawiając na podniebieniu drobinki orzechów i delikatną słodkość. Przepis, który przedstawiam, jest tradycyjny, z dodatkiem niewielkiego twistu. To doskonały propozycja dla wszystkich tych, którzy szukają nowych pomysłów na świąteczne przysmaki. Sprawdź, jak zrobić opłatek wg. tego przepisu.

Składniki:

  • 6 suszonych śliwek
  • 4 morele suszone
  • 25 dkg migdałów w słupkach
  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • opłatek okrągły – około 50 sztuk

Orzeszki na opłatku – jak zrobić?

  1. Sliwki i morele kroimy na mniejsze kawałki, Migdały przez chwilkę prażymy na patelni. Masło rozpuszczamy z czekoladą. Wrzucamy do nich pokrojone sliwki, morele i migdały. Mieszamy. Ciepłą masę nakładamy na opłatek. Odstawiamy do wystudzenia.

Orzeszki na opłatku – dodatkowe informacje

Do masy można dodac ulubione bakalie: rodzynki, orzechy. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodajemy troszkę więcej bakalii. Gdy masa będzie troszkę za gęsta, dodajemy drobinę więcej masła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechy w czekoladzie
Następny przepis: Orzeszki nadziewane kremem michałkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode