Orzechy w czekoladzie
Potrzebujesz idealnego przepisu na prezent dla bliskiej osoby, który można przyrządzić w domowych warunkach? A może szukasz kreatywnego sposobu na wykorzystanie zapasów orzechów? Przepis na orzechy w czekoladzie może okazać się strzałem w dziesiątkę. Prosta kompozycja składników i stosunkowo krótki czas przygotowania to tylko niektóre z zalet tego przepisu. Połączenie słodkości czekolady z chrupiącością orzechów sprawia, że stają się one idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty. To także doskonały pomysł na słodki przekąski, które z pewnością zaskoczą swoim smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 3,5 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1/5 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- Masa:
- Skondensowane słodzone mleko
- + czekolada do obtoczenia
Orzechy w czekoladzie – jak zrobić?
- Mleko skondensowane gotujemy 5-6 godzin tak żeby cała puszka zakryta była cały czas wodą. Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, musi być gładkie i takie żeby można było formować małe kuleczki. Formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego układamy w specjalnej formie i „smażymy” z obu stron. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Połówki orzechów napełniamy wcześniej ugotowanym mlekiem skondensowanym i sklejamy. Gdy trochę zastygną (najlepiej następnego dnia) maczamy w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie do połowy orzeszka. Pozostawiamy na kratce do zastygnięcia.
Orzechy w czekoladzie – dodatkowe informacje
W tradycyjnej wersji orzechów nie maczam już w czekoladzie, tylko wypełniam mlekiem skondensowanym.