Orzechowo-waniliowe rożki

Orzechowo-waniliowe rożki

Przygotujcie się na słodką ucztę – orzechowo-waniliowe rożki. Te małe, pięknie aromatyczne wypieki są prawdziwym symbolem domowego, rodzinnego ciepła. Z dodatkiem orzechów nabierają niepowtarzalnego smaku, a wanilia dodaje subtelnego aromatu, który idealnie komponuje się z resztą składników. Wykonanie tych pysznych rożków może wydawać się trochę czasochłonne, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi całą pracę. Przygotowanie orzechowo-waniliowych rożków sprawi, że dom zapełni się niezapomnianym zapachem. To doskonały przepis na każdą okazję, a rożki waniliowe z pewnością skradną serce każdego łasucha. Zdecydowanie warto spróbować!

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1 cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
  • 1 jajko
  • 20 dag masła lub margaryny (najlepiej użyć masło)
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciasteczek

Orzechowo-waniliowe rożki – jak zrobić?

  1. 1.
    Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  2. 2.
    Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy takie półksiężyce.
  3. 3.
    Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  4. 4.
    Pieczemy około 20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
  5. 5.
    Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze. Podajemy i smacznego życzę.

Orzechowo-waniliowe rożki – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi trzy blaszki ciasteczek.

Najlepiej użyć cukru waniliowego takiego z prawdziwą wanilią.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Orzechowo-jabłkowa Pychotka
Następny przepis: Orzechowy miodownik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode