Orzechowiec z masłem orzechowym
Uwielbiasz słodkości? Jeżeli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Oto niezwykle smaczny orzechowiec z masłem orzechowym. Gęste, aksamitne ciasto, w którym spotkać można doskonały smak masła orzechowego – brzmi kusząco, prawda? To propozycja dla miłośników orzechowych smaków, którzy poszukują nowych, niebanalnych przepisów. Wyjątkowy, orzechowy aromat tego ciasta z pewnością wprowadzi do Twojej kuchni magiczną atmosferę. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością Ciebie i Twoich bliskich zaskoczy. To ciasto z masłem orzechowym stanie się prawdziwą gwiazdą na Twoim stole.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- (blaszka 25/40 cm)
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 200 g masła
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- Masa:
- 100 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 2 ½ szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- Masa orzechowa:
- 350 g orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- Dodatkowo:
- 300 g masła orzechowego
- ¼ szklanki wystudzonej herbaty
Orzechowiec z masłem orzechowym – jak zrobić?
- Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy pokrojone zimne masło. W mleku rozpuszczamy miód, cukier, wbijamy jajka, mieszankę dolewamy do mąki, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 równe części następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Pieczemy osobno w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez 15 minut.
- Orzechy lekko rozgniatamy. W garnku rozgrzewamy masło, miód, cukier gdy składniki połączą się, dosypujemy orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Wystudzoną masę rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta.
- Budyń gotujemy, studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy masło, cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach.
- Dolny blat ciasta nasączamy herbatą, rozsmarowujemy masło orzechowe. Na masło rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy ciastem z masą orzechową.
- Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.
SMACZNEGO.
Orzechowiec z masłem orzechowym – dodatkowe informacje
Radzę nie rezygnować z nasączania ciasta herbatą. Masło orzechowe nie przepuszcza wilgoci i bez nasączania spód stanie się suchy i twardy.