Orzechowiec z masłem orzechowym

Orzechowiec z masłem orzechowym

Uwielbiasz słodkości? Jeżeli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Oto niezwykle smaczny orzechowiec z masłem orzechowym. Gęste, aksamitne ciasto, w którym spotkać można doskonały smak masła orzechowego – brzmi kusząco, prawda? To propozycja dla miłośników orzechowych smaków, którzy poszukują nowych, niebanalnych przepisów. Wyjątkowy, orzechowy aromat tego ciasta z pewnością wprowadzi do Twojej kuchni magiczną atmosferę. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością Ciebie i Twoich bliskich zaskoczy. To ciasto z masłem orzechowym stanie się prawdziwą gwiazdą na Twoim stole.

Składniki:

  • Ciasto:
  • (blaszka 25/40 cm)
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • Masa:
  • 100 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Masa orzechowa:
  • 350 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • Dodatkowo:
  • 300 g masła orzechowego
  • ¼ szklanki wystudzonej herbaty

Orzechowiec z masłem orzechowym – jak zrobić?

  1. Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy pokrojone zimne masło. W mleku rozpuszczamy miód, cukier, wbijamy jajka, mieszankę dolewamy do mąki, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 równe części następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Pieczemy osobno w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez 15 minut.
  2. Orzechy lekko rozgniatamy. W garnku rozgrzewamy masło, miód, cukier gdy składniki połączą się, dosypujemy orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Wystudzoną masę rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta.
  3. Budyń gotujemy, studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy masło, cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach.
  4. Dolny blat ciasta nasączamy herbatą, rozsmarowujemy masło orzechowe. Na masło rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy ciastem z masą orzechową.
  5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.

SMACZNEGO.

Orzechowiec z masłem orzechowym – dodatkowe informacje

Radzę nie rezygnować z nasączania ciasta herbatą. Masło orzechowe nie przepuszcza wilgoci i bez nasączania spód stanie się suchy i twardy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechówka
Następny przepis: Orzechówka na żołądek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode