Orzechowiec bez mąki
Zapraszam do eksperymentowania w kuchni z tym niesamowitym przepisem na orzechowiec bez mąki. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy szukają zdrowych alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Cudownie aromatyczne, delikatne w smaku i po prostu przepyszne – to dietetyczne ciasto orzechowe skradnie serca nawet największych miłośników ciasteczek. Orzechy stanowią tutaj bazę, dzięki czemu ciasto jest nie tylko smaczne, ale i sycące. Wszystko to bez dodatku mąki! Dzięki temu przepisowi, możemy cieszyć się pysznym ciastem, które będzie przyjazne dla naszej sylwetki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 6 jajek
- – 6 łyżek cukru pudru
- – szklanka posiekanych orzechów włoskich
- – 2 łyżki bułki tartej
Orzechowiec bez mąki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Żółtka z cukrem ucieramy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, bułkę tartą i posiekane orzechy. Ciasto mieszamy dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Całość ciasta wlewamy do formy i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 (st) przez 30 min. Smacznego 😉
Orzechowiec bez mąki – dodatkowe informacje
Do dietetycznego ciasta orzechowego można dodać soku z cytryny, dzięki czemu smak stanie się aromatyczny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ORZECHOWE CIASTKA PAWIE OCZKA
Następny przepis: Orzechowiec na kruchym cieście z masą z kaszy manny