Orzechowe kruche ciasto z jabłkami i budyniem
Przedstawiamy przepis na pyszne, kruche ciasto orzechowe, które zachwyci jego bogatym, orzechowym smakiem. To ciasto, pełne chrupiących orzechów i ukrytych pod spodem soczystych jabłek, jest prostym sposobem na podkreślenie smaku sezonowych owoców. Do tego doskonale komponuje się z kremowym budyniem, który umiejętnie łączy te dwie warstwy smaku, tworząc harmonijną całość. To idealna propozycja na popołudniowy deser lub jako słodki akcent podczas rodzinnych spotkań. Każdy kawałek tego ciasta, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Skomponuj swoje ulubione smaki w jeden niezapomniany deser.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- budyń śmietankowy z cukrem
- 3 słodkie jabłka
- 450 ml mleka
- 3 łyżki drobno posiekanych włoskich orzechów
- cynamon
Orzechowe kruche ciasto z jabłkami i budyniem – jak zrobić?
- Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, następnie dodać orzechy i cukier. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, schłodzić 30 minut w lodówce.
- 2/3 ciasta wylepić dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temp. 200 st.C przez około 10 minut.
- Budyń ugotować według przepisu, używając do tego 450 ml mleka. Lekko ostudzić, a następnie wyłożyć na podpieczony spód. Na budyń rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach jabłka, oprószyć cynamonem. Na wierzch rozkruszyć pozostałe ciasto i posypać pozostałymi orzechami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.C przez około 35 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Orzechowe kruche ciasto z jabłkami i budyniem – dodatkowe informacje
Ciasto kroimy po ostudzeniu.