ORZECHOWE CIASTKA PAWIE OCZKA
Słodką przyjemność dnia mogą stać się orzechowe ciastka „pawie oczka”, które oczarowują zarówno smakiem, jak i unikalną formą. Są jednym z najbardziej uroczych ciasteczek – małe, kruche kuleczki z kawałkiem orzecha na wierzchu, które wyglądają jak małe pawie piórka. Każde z nich otulone jest intensywnym smakiem orzechowym, który czyni te ciastka niezapomnianym doznaniem dla podniebienia. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, także jako prezent dla bliskich. Składniki na te ciasteczka są proste i łatwo dostępne, a ich przygotowanie daje wiele radości. Ciesz się smakiem orzechowych ciastek „pawie oczka”!
admin
Składniki:
- 150 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 szklanki mąki
- 2 garście zmielonych orzechów (np. włoskich)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- + dżem (np. czarna porzeczka)
Orzechowe ciastka pawie oczka – jak zrobić?
-
Wszystkie składniki umieścić w misce lub na stolnicy i wyrobić ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i na pół godziny umieścić w zamrażalce.
Po tym czasie odrywać kawałki z ciasta i formować nieduże kulki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż urosną podczas pieczenia.
Palcem lub końcówką drewnianej łyżki w każdej kulce zrobić wgłębienie, które wypełniamy dżemem.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia.
ORZECHOWE CIASTKA PAWIE OCZKA – dodatkowe informacje
Ciasto musi być dobrze schłodzone. Ciastka wkładamy dopiero gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzechowiec bez pieczenia
Następny przepis: Orzechowiec bez mąki