Orzechowa szarlotka z bezą

Orzechowa szarlotka z bezą

Czy czujesz ten aromat? Dziś mam propozycję niebanalnej odsłony jednego z najpopularniejszych polskich ciast – szarlotki. Przedstawiam Wam przepis na orzechową szarlotkę z bezą. W swojej strukturze kryje kruchą masę z posypką pełną orzechów, delikatne jabłka doprawione cynamonem, a całość przykrywa lekka i chrupiąca beza. Ta wyszukana kombinacja smaków i faktur z pewnością zachwyci wszystkich amatorów słodkości, niezależnie od okazji. To ciasto łączy w sobie klasykę szarlotki z odrobiną szaleństwa, co czyni je wyjątkowym. Nieodparcie apetyczna i kusząca orzechowa szarlotka z bezą stanie się gwiazdą każdej domowej kawiarni.

Składniki:

  • ciasto:
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g mąki pszennej
  • masa jabłkowa:
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Orzechowa szarlotka z bezą – jak zrobić?

  1. 1.
    ciasto

    Do miski wsypać mąkę i mielone orzechy, dodać żółtka, miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.

  2. 2.
    masa jabłkowa

    Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do garnka z rozpuszczonym na dnie masłem, dodać cukier waniliowy i cynamon, dusić pod przykryciem (jeśli jabłka są mało soczyste można podlać ok. 50 ml wody). Odparowane z nadmiaru soku jabłka zostawić do ostudzenia.

  3. 3.
    beza

    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

  4. 4.
    wykonanie:

    Na podpieczony kruchy spód wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać. Wyłożyć bezę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 min. Upieczone ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Orzechowa szarlotka z bezą – dodatkowe informacje

Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać łyżkę cukru. Jeśli jabłka są soczyste, nie trzeba dodlewać wody do duszenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechowa krówka
Następny przepis: Orzechowiec bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode