Orzechowa szarlotka z bezą
Składniki:
- ciasto:
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g mąki pszennej
- masa jabłkowa:
- 1 łyżka masła
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Orzechowa szarlotka z bezą – jak zrobić?
-
1.
ciastoDo miski wsypać mąkę i mielone orzechy, dodać żółtka, miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.
-
2.
masa jabłkowaJabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do garnka z rozpuszczonym na dnie masłem, dodać cukier waniliowy i cynamon, dusić pod przykryciem (jeśli jabłka są mało soczyste można podlać ok. 50 ml wody). Odparowane z nadmiaru soku jabłka zostawić do ostudzenia.
-
3.
bezaBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
-
4.
wykonanie:Na podpieczony kruchy spód wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać. Wyłożyć bezę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 min. Upieczone ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Orzechowa szarlotka z bezą – dodatkowe informacje
Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać łyżkę cukru. Jeśli jabłka są soczyste, nie trzeba dodlewać wody do duszenia.