Orzechowa babka z polewą miodowo-orzechową

Orzechowa babka z polewą miodowo-orzechową

Ciesz się smakiem rozbudzającym piękne, jesienne wspomnienia dzięki naszemu przepisowi na orzechową babkę z polewą miodowo-orzechową. To niezwykle smaczne ciasto, które może urozmaicić rodzinną kawę na popołudniu. Przygotowana z miłością babka o subtelnym smaku orzechów, w połączeniu z delikatną, ale wyrazistą polewą miodową, stanie się prawdziwą gratką dla każdego miłośnika słodkich wypieków. Orzechy i miód poprowadzą nas przez jesienne i zimowe wieczory, oferując chwile pełne ciepła i domowego klimatu. Doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają wprowadzać sezonowe smaki do swojej kuchni.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • ½ szklanka mleka
  • ½ szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 ½ zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • POLEWA MIODOWO-ORZECHOWA:
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Orzechowa babka z polewą miodowo-orzechową – jak zrobić?

  1. Masło roztopić i wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, natomiast żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek wlać mleko i miksować, aż składniki się połączą. Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do niej zmielone orzechy i wymieszać. Do żółtek z mlekiem dodawać na zmianę stopione masło oraz mąkę z orzechami ciągle miksując. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Podłużną blaszkę (keksówkę) wysmarować masłem oraz wysypać mąką lub bułką tartą, ciasto na babkę wlać do formy i wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 60 minut.
  2. POLEWA MIODOWO-ORZECHOWA: Masło roztopić, dodać orzechy i wymieszać, aby masło pokryło orzechy. Następnie wlać miód i mieszać, na małym ogniu, aż polewa zacznie gęstnieć. Gdy to już się stanie, zdjąć z ognia i wyłożyć na zimną babkę.

Porady – dodatkowe informacje

1. Podstawowy przepis nie zawiera mleka i orzechów. Tak więc, jeśli nie lubisz orzechów, można ich nie dodawać, ale trzeba dodać 2 szklanki mąki.

2. Często robię tę babkę z dodatkiem kakao, kawy cappuccino lub kokosu. Można podzielić ciasto na pół i zrobić dwukolorową babkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oryginalny rosół
Następny przepis: CIASTO ORZECHOWA PYCHOTA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode