Orzechowa babka z polewą miodowo-orzechową
Ciesz się smakiem rozbudzającym piękne, jesienne wspomnienia dzięki naszemu przepisowi na orzechową babkę z polewą miodowo-orzechową. To niezwykle smaczne ciasto, które może urozmaicić rodzinną kawę na popołudniu. Przygotowana z miłością babka o subtelnym smaku orzechów, w połączeniu z delikatną, ale wyrazistą polewą miodową, stanie się prawdziwą gratką dla każdego miłośnika słodkich wypieków. Orzechy i miód poprowadzą nas przez jesienne i zimowe wieczory, oferując chwile pełne ciepła i domowego klimatu. Doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają wprowadzać sezonowe smaki do swojej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g masła
- 5 jajek
- ½ szklanka mleka
- ½ szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 ½ szklanki mąki tortowej
- 1 ½ zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- POLEWA MIODOWO-ORZECHOWA:
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- garść posiekanych orzechów włoskich
Orzechowa babka z polewą miodowo-orzechową – jak zrobić?
- Masło roztopić i wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, natomiast żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek wlać mleko i miksować, aż składniki się połączą. Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do niej zmielone orzechy i wymieszać. Do żółtek z mlekiem dodawać na zmianę stopione masło oraz mąkę z orzechami ciągle miksując. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Podłużną blaszkę (keksówkę) wysmarować masłem oraz wysypać mąką lub bułką tartą, ciasto na babkę wlać do formy i wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 60 minut.
- POLEWA MIODOWO-ORZECHOWA: Masło roztopić, dodać orzechy i wymieszać, aby masło pokryło orzechy. Następnie wlać miód i mieszać, na małym ogniu, aż polewa zacznie gęstnieć. Gdy to już się stanie, zdjąć z ognia i wyłożyć na zimną babkę.
Porady – dodatkowe informacje
1. Podstawowy przepis nie zawiera mleka i orzechów. Tak więc, jeśli nie lubisz orzechów, można ich nie dodawać, ale trzeba dodać 2 szklanki mąki.
2. Często robię tę babkę z dodatkiem kakao, kawy cappuccino lub kokosu. Można podzielić ciasto na pół i zrobić dwukolorową babkę.