ORYGINALNY WŁOSKI SOS POMIDOROWY DO SPAGHETTI
Składniki:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine (lub dobrej jakości olej roślinny)
- 1 puszka 500g pomidorów pelati w sosie (lub 500g przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu)
- 2-3 ząbki świeżego czosnku (można dodać zamiast czosnku drobno posiekaną cebulę – małą)
- sól, pieprz do smaku
- szczypta peperoncino (włoska ostra przyprawa z papryki) w płatkach lub zmielona
Oryginalny włoski sos pomidorowy do spaghetti – jak zrobić?
- Czosnek obieramy z łupinek i kroimy na poł każdy ząbek.
- Pomidory pelati rozdrabniamy widelcem w misce tak, aby nie były całe, ale nie musimy rozdrabniać ich całkowicie na jednolitą masę.
- Następnie wlewamy do nie dużego garnka oliwę i rozgrzewamy ją dodając po kolei składniki: najpierw czosnek – zarumieniamy go, następnie pomidory pelati, peperoncino tylko szczyptę, pieprz i sól wg. uznania tak jak każdy lubi na ostro – mniej lub więcej. Całość mieszamy i dusimy około 30 minut aż część wody odparuje i sos połączy się z oliwą.
Porady – dodatkowe informacje
Najlepiej gotować taki sos pomidorowy do spaghetti w garnku o teflonowym podłożu, a co najmniej takim, który nie przypala i sos nie będzie przywierał, ponieważ oliwa bardzo się nagrzewa jak olej i całość będzie bardzo gorąca. Oryginalny włoski sos pomidorowy można dusić przez 30 minut, co jest optymalnym czasem gotowania. Jednak można go dusić dłużej, aż będzie bardziej „suchy”, ale to zależy od preferencji i umiejętności gotowania. Pomidory i oliwa nie łączą się całkowicie w jeden płyn, więc zawsze tłuszcz będzie oddzielał się od wody – przed podaniem do makaronu wystarczy tylko zamieszać. Włoski sos pomidorowy do makaronu najlepiej przygotować z 500g pomidorów Pelati na 500g makaronu. Przed podaniem makaronu, najlepiej jest wymieszać go od razu w tym sosie, aby składniki stanowiły całość. Ten sos stanowi bazę do wszystkich sosów łączonych z pomidorami, na przykład sos pomidorowy z tuńczykiem itp.