ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA-SOS POMIDOROWY
Czy jest coś lepszego niż kuszący smak oryginalnej włoskiej pizzy? Ten przepis, prosto z serca Włoch, wskrzesza magiczne smaki, które uczyniły pizzę jednym z najpopularniejszych posiłków na świecie. Sos pomidorowy jest kluczowym elementem każdej pizzy, a ten przepis na oryginalny sos do pizzy opiera się na prostocie składników: bogatej passacie, aromatycznych ziołach i odrobinie czosnku. Zarówno dla pizzy domowej, jak i profesjonalnej, ten prawdziwy sos do pizzy wprowadzi do twojej kuchni małe „mamma mia” na talerzu. Bez względu na to, jaki topping wybierzesz, ten włoski sos do pizzy stanie się twoim sekretnym składnikiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia (jeżeli robisz pizzę z oregano to zastąp bazylię oregano)
- sól
- pieprz
Oryginalna włoska pizza-sos pomidorowy – jak zrobić?
- Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą, pieprzem i bazylią (możesz użyć jedynie łodyżek bazylii i parę listków – ważne żeby bazylia „oddała” swój smak). Następnie gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA-SOS POMIDOROWY – dodatkowe informacje
Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego,
zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania.
Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Oryginalna deska serów i wędlin
Następny przepis: Orleańskie beignet