orkiszowe ciasto marchewkowe

orkiszowe ciasto marchewkowe

Dzisiaj zapraszam was na przepis na orkiszowe ciasto marchewkowe. To niebanalna wersja tradycyjnego angielskiego deseru, idealna dla osób szukających alternatyw dla białej mąki. Starannie dobrane składniki sprawiają, że ciasto z mąki orkiszowej jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też zdrowsze od wielu innych na słodki deser. Orkisz zapewnia dodatkowy smak i bogactwo składników odżywczych, a marchew nadaje mu delikatnej wilgotności. To przepyszne, proste i szybkie ciasto, które z pewnością zachwyci was swoim aromatem i smakiem. Idealne do podania na deser czy na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 4 duże marchewki
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • garść płatków migdałowych
  • garść ziaren słonecznika

Orkiszowe ciasto marchewkowe – jak zrobić?

  1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać ze skórką cytrynową. Do miski wrzucić jajka, zmiksować z dodatkiem cukru, stopniowo dodawać mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę, nadal ubijając. Całość wymieszać delikatnie z marchewką. Przelać do wysmarowanej masłem foremki. Wygładzić nożem, posypać ziarnami słonecznika i płatkami migdałowymi. Piec ok 60 minut, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Tekst: ciasto marchewkowe z mąki orkiszowej

orkiszowe ciasto marchewkowe – dodatkowe informacje

Do ciasta marchewkowego z mąki orkiszowej można również dodać suszone owoce i orzechy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orkiszowa pizza z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA-SOS POMIDOROWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode