orkiszowe ciasto marchewkowe
Dzisiaj zapraszam was na przepis na orkiszowe ciasto marchewkowe. To niebanalna wersja tradycyjnego angielskiego deseru, idealna dla osób szukających alternatyw dla białej mąki. Starannie dobrane składniki sprawiają, że ciasto z mąki orkiszowej jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też zdrowsze od wielu innych na słodki deser. Orkisz zapewnia dodatkowy smak i bogactwo składników odżywczych, a marchew nadaje mu delikatnej wilgotności. To przepyszne, proste i szybkie ciasto, które z pewnością zachwyci was swoim aromatem i smakiem. Idealne do podania na deser czy na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości.
admin
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- 4 duże marchewki
- 5 jajek
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 2/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- otarta skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- garść płatków migdałowych
- garść ziaren słonecznika
Orkiszowe ciasto marchewkowe – jak zrobić?
- Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać ze skórką cytrynową. Do miski wrzucić jajka, zmiksować z dodatkiem cukru, stopniowo dodawać mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę, nadal ubijając. Całość wymieszać delikatnie z marchewką. Przelać do wysmarowanej masłem foremki. Wygładzić nożem, posypać ziarnami słonecznika i płatkami migdałowymi. Piec ok 60 minut, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Tekst: ciasto marchewkowe z mąki orkiszowej
orkiszowe ciasto marchewkowe – dodatkowe informacje
Do ciasta marchewkowego z mąki orkiszowej można również dodać suszone owoce i orzechy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orkiszowa pizza z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA-SOS POMIDOROWY