Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro
Przygotowany ręcznie makaron orecchiette możemy zjeść na setki różnych sposobów, ale dzisiaj polecamy przepis na Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro. To przepyszne danie, które jest absolutnym klasykiem kuchni włoskiej, ma mocne akcenty aromatycznych pomidorów i podkręcone ostrością przypraw. Makaron orecchiette nadaje się idealnie do sosów intensywnych w smaku, dzięki swojemu kształtowi, który przypomina małe ucho, doskonale przylega do sosu. Sos pomidorowy na ostro uzupełnia smak makaronu, tworząc idealnie zharmonizowany duet. Zapraszamy do odkrywania smaków kuchni włoskiej.
admin
Składniki:
- 5 średniej wielkości dojrzałych pomidorów (700 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 gałązki świeżej bazylii
- pół czerwonej papryczki chilli
- sól i pieprz
- 200 g makaronu orecchiette
- twardy ser do starcia
Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro – jak zrobić?
- Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem, następnie obrać je ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, tak aby został sam miąższ. Wrzucić je do blendera kielichowego razem z obraną cebulą, czosnkiem, bazylią i papryczką. Dokładnie zmiksować.
- Następnie przelać do rondelka, obficie doprawić solą i odrobiną pieprzu. Gotować na średnim ogniu do całkowitego wyparowania wody (często mieszając), aż powstanie bardzo gęsty sos.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć w garnku z sosem. Pastę podawać posypaną startym serem i świeżą bazylią. Smacznego!
Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro – dodatkowe informacje
Włoski makaron orecchiette, w kształcie ,,uszu”, coraz częściej dostępny jest w dużych sklepach, także w wersji bezglutenowej. Przygotowanie tego pysznego dania jest niezwykle proste. Poniżej znajdziesz przepis na orecchiette w sosie pomidorowym na ostro.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orange espresso - kawa z sokiem pomarańczowym, tonikiem i kostkami lodu
Następny przepis: Oranżada