Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro
Przygotowany ręcznie makaron orecchiette możemy zjeść na setki różnych sposobów, ale dzisiaj polecamy przepis na Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro. To przepyszne danie, które jest absolutnym klasykiem kuchni włoskiej, ma mocne akcenty aromatycznych pomidorów i podkręcone ostrością przypraw. Makaron orecchiette nadaje się idealnie do sosów intensywnych w smaku, dzięki swojemu kształtowi, który przypomina małe ucho, doskonale przylega do sosu. Sos pomidorowy na ostro uzupełnia smak makaronu, tworząc idealnie zharmonizowany duet. Zapraszamy do odkrywania smaków kuchni włoskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 średniej wielkości dojrzałych pomidorów (700 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 gałązki świeżej bazylii
- pół czerwonej papryczki chilli
- sól i pieprz
- 200 g makaronu orecchiette
- twardy ser do starcia
Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro – jak zrobić?
- Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem, następnie obrać je ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, tak aby został sam miąższ. Wrzucić je do blendera kielichowego razem z obraną cebulą, czosnkiem, bazylią i papryczką. Dokładnie zmiksować.
- Następnie przelać do rondelka, obficie doprawić solą i odrobiną pieprzu. Gotować na średnim ogniu do całkowitego wyparowania wody (często mieszając), aż powstanie bardzo gęsty sos.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć w garnku z sosem. Pastę podawać posypaną startym serem i świeżą bazylią. Smacznego!
Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro – dodatkowe informacje
Włoski makaron orecchiette, w kształcie ,,uszu”, coraz częściej dostępny jest w dużych sklepach, także w wersji bezglutenowej. Przygotowanie tego pysznego dania jest niezwykle proste. Poniżej znajdziesz przepis na orecchiette w sosie pomidorowym na ostro.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orange espresso - kawa z sokiem pomarańczowym, tonikiem i kostkami lodu
Następny przepis: Oranżada