Orange espresso - kawa z sokiem pomarańczowym, tonikiem i kostkami lodu

Orange espresso – kawa z sokiem pomarańczowym, tonikiem i kostkami lodu

Orange Espresso to niezwykły przepis na espresso, który pozwoli Ci spojrzeć na Twoją codzienną filiżankę kawy w zupełnie nowym świetle. Pochodzi z prostej idei, że kawa i cytrusy świetnie się uzupełniają. Połączenie intensywnego smaku espresso z odświeżającym sokiem pomarańczowym oraz bąbelkowym tonikiem sprawia, że jest to idealny wybór na upalne lato. Zainspiruje Cię do twórczego podejścia do kawy, dodając odrobinę słonecznej energii do twojego dnia. Dodając kostki lodu, otrzymujesz orzeźwiający napój, który jest zarówno satysfakcjonującym jak i odświeżającym. Zaskocz siebie i swoich gości tym niezwykłym połączeniem.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 12 kostek lodu
  • 200 ml toniku – 1 puszka
  • 200 ml espresso
  • mięta do przybrania
  • 2 szklanki najlepiej termiczne – wtedy napój pozostanie dłużej chłodny

Orange espresso – kawa z sokiem pomarańczowym, tonikiem i kostkami lodu – jak zrobić?

  1. Pomarańcze dokładnie myję.
  2. Do szklanek wkładam lód i po połowie plasterka pomarańczy.
  3. Dodaję schłodzone espresso – po 100 ml na porcję, około 100 ml toniku.
  4. Resztę szklanki dopełniam sokiem pomarańczowym wyciśnietym z pozostałych części pomarańczy (około 100-120 ml soku na porcję).
  5. Na wierzchu układam listki mięty.

Orange espresso – dodatkowe informacje

Ja wykorzystałam moją ulubioną kawę ziarnistą z ekspresu, ale można zaparzyć każdą inną mocną kawę którą lubimy, ważne by nie miała fusów.
Z podanej ilości powstają 2 szklanki duże szklanki o pojemności 350 ml – napoju powstaje około 220 ml, ale pozostała część szklanki wypełniają kostki lodu, dlatego warto wykorzystać większe i najlepiej termiczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oponki z lekcji ZPT
Następny przepis: Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode