Oponki drożdżowe z serem
To prawdziwa uczta dla miłośników słodków – Oponki drożdżowe z serem. Idealne na podwieczorek lub spontaniczną, niedzielną wizytę rodziny. Delikatne, puszyste i pachnące drożdżami oponki są kruchutkie na zewnątrz, a w środku zaskakują pysznym serowym nadzieniem. Przepis jest prosty – wystarczy chwila i kilka składników, aby zrobić domowe oponki drożdżowe z twarogiem. Na pewno zadowolą one zarówno małych, jak i dużych łasuchów. Obwarzanki drożdżowe z serem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków. Upieczone do złotego koloru i posypane cukrem pudrem stanowią atrakcyjny element każdego stołu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 dag sera białego
- 6 łyżek cukru
- 3 jajka wiejskie
- 50 g drożdży
- 50 g masła stopionego, wystudzonego
- 250 ml mleka
- cukier waniliowy
- 1 łyżka spirytusu
- Do smażenia:
- 1/2 kg smalcu
- 1/2 l oleju rzepakowego
- Do oprószenia po wierzchu:
- cukier puder
Oponki drożdżowe z serem – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Najpierw robimy rozczyn: z 250 ml letniego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
- Ser biały mielimy lub przeciskamy przez praskę.
- Jajka i cukier ucieramy. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier waniliowy. Dodajemy ser i pozostałe składniki. Na końcu wlewamy rozczyn i spirytus. Wyrabiamy na gładką masę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na części. Każdą wałkujemy na ok. 1,5 cm i wykrawamy krążki przy pomocy szklanki i kieliszka. Zostawiamy na chwilkę do podrośnięcia.
- W szerokim rondlu rozgrzewamy oba rodzaje tłuszczu. Partiami wrzucamy oponki.
- Smażymy z obu stron na rumiano.
- Gorące oponki wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym.
- Oprószamy od razu cukrem pudrem.
- Podajemy wystudzone do kawki czy dla dzieci na podwieczorek lub zabawę karnawałową. Smacznego:)
Porady – dodatkowe informacje
Porcja na ok. 50 szt. oponki drożdżowych z serem.
Oponki drożdżowe z twarogiem nie podsypujemy zbyt dużą ilością mąki, gdyż będą się przypalały podczas smażenia.
Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Opienki w zalewie octowej lekko słodkiej.
Następny przepis: Oponki pieczone w piekarniku