Oponki drożdżowe z serem

Oponki drożdżowe z serem

To prawdziwa uczta dla miłośników słodków – Oponki drożdżowe z serem. Idealne na podwieczorek lub spontaniczną, niedzielną wizytę rodziny. Delikatne, puszyste i pachnące drożdżami oponki są kruchutkie na zewnątrz, a w środku zaskakują pysznym serowym nadzieniem. Przepis jest prosty – wystarczy chwila i kilka składników, aby zrobić domowe oponki drożdżowe z twarogiem. Na pewno zadowolą one zarówno małych, jak i dużych łasuchów. Obwarzanki drożdżowe z serem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków. Upieczone do złotego koloru i posypane cukrem pudrem stanowią atrakcyjny element każdego stołu.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 dag sera białego
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka wiejskie
  • 50 g drożdży
  • 50 g masła stopionego, wystudzonego
  • 250 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka spirytusu
  • Do smażenia:
  • 1/2 kg smalcu
  • 1/2 l oleju rzepakowego
  • Do oprószenia po wierzchu:
  • cukier puder

Oponki drożdżowe z serem – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Najpierw robimy rozczyn: z 250 ml letniego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Ser biały mielimy lub przeciskamy przez praskę.
  3. Jajka i cukier ucieramy. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier waniliowy. Dodajemy ser i pozostałe składniki. Na końcu wlewamy rozczyn i spirytus. Wyrabiamy na gładką masę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na części. Każdą wałkujemy na ok. 1,5 cm i wykrawamy krążki przy pomocy szklanki i kieliszka. Zostawiamy na chwilkę do podrośnięcia.
  5. W szerokim rondlu rozgrzewamy oba rodzaje tłuszczu. Partiami wrzucamy oponki.
  6. Smażymy z obu stron na rumiano.
  7. Gorące oponki wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym.
  8. Oprószamy od razu cukrem pudrem.
  9. Podajemy wystudzone do kawki czy dla dzieci na podwieczorek lub zabawę karnawałową. Smacznego:)

Porady – dodatkowe informacje

Porcja na ok. 50 szt. oponki drożdżowych z serem.

Oponki drożdżowe z twarogiem nie podsypujemy zbyt dużą ilością mąki, gdyż będą się przypalały podczas smażenia.

Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Opienki w zalewie octowej lekko słodkiej.
Następny przepis: Oponki pieczone w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode