Oponki

Oponki

Oponki to tradycyjne polskie wypieki z białym serem, zazwyczaj podawane na tłusty czwartek. To puszyste pierścienie, delikatnie chrupiące na zewnątrz, ale miękkie, słodkie i lekko wilgotne w środku, smażone na głęboki złoty kolor. Kluczowym składnikiem tych kuszących przysmaków jest twaróg, który nadaje oponkom ich charakterystyczną teksturę i wspaniały, lekko słony smak, który idealnie kontrastuje z cukrową polewą. Choć doskonałe w smaku na własną rękę, oponki są często serwowane z różnymi dodatkami, takimi jak konfitura czy cukier puder. Ta wersja domowej roboty to prawdziwa uczta, która ulepszy każdą przerwę na kawę lub deser.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Oponki – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Ser przekręcamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  2. Do mąki dodajemy ser, jajka, śmietanę, sodę, sól, cukier i zarabiamy gładkie ciasto. Możemy podsypać odrobiną mąki. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 – 1 cm. Szklanką wycinamy kółka a następnie w każdym kółku kieliszkiem wycinamy małe kółeczko.
  3. Rozgrzewamy olej. Oponki smażymy partiami po obu stronach ale króciutko, tylko do momentu, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Oponki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: oponki

Oponki – dodatkowe informacje

Z tej porcji wyszło mi dokładnie 53 sztuki oponki i 53 kuleczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Opity Izydor Ewy Wachowicz
Następny przepis: Opienki w zalewie octowej lekko słodkiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode