Opadające ciasto z malinami pod kokosową chmurką

Opadające ciasto z malinami pod kokosową chmurką

Opadające ciasto z malinami pod kokosową chmurką to apetyczne danie, które zachwyci każdego miłośnika deserów. Ten przepis łączy bogactwo czekolady z soczystością malin, które idealnie komponuje się z lekką kokosową chmurą. Ciasto jest wilgotne, a jego nietypowy wygląd, przypominający kaszanę, zapewni niespodziankę dla Twoich gości. To niepowtarzalna kompozycja smaków jest idealna na specjalne okazje, ale jednocześnie prosta do wykonania. Odkryj na nowo klasyczne smaki i pozwól sobie na odrobinę wykwintnej przyjemności! Zaskocz all swoich gości tym unikalnym ciastem!

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła
  • 115 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kokosowej (lub gęstej części z odstanego dobę w lodówce mleka kokosowego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania
  • świeże maliny do dekoracji (niekoniecznie)

Opadające ciasto czekoladowe z malinami pod kokosową chmurką – jak zrobić?

  1. Ciasto czekoladowe:

    W garnuszku podgrzać mleko oraz masło. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia się składników i ich połączenia. Przestudzić.

    Jajka, cukier, wanilię ubić na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.

    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180° przez około 35-40 minut. Po wyjęciu ciasto opadnie, najwięcej na środku. Wystudzić.
  2. Frużelina malinowa:

    Łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.

    W małym garnuszku zagotować maliny z cukrem, zdjąć z palnika.

    Napęczniałą żelatynę dodać do gorących malin i wymieszać do jej rozpuszczenia.
  3. Krem kokosowy:

    Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

    Łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami wody, odstawić na 10 minut. Podgrzać, mieszając, do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.

    Mascarpone, śmietankę, cukier puder ubić do momentu uzyskania sztywnego kremu.

    Żelatynę dodać do kremu kokosowego, stopniowo, najpierw dodając odrobinę kremu do żelatyny, by po dodaniu do całości kremu nie zrobiły się grudki. Dokładnie zmiksować.
  4. Wykonanie:

    Na wystudzone ciasto wyłożyć frużelinę malinową, a na nią krem kokosowy. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia kremu (2-3 godziny). Oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować malinami.

Opadające ciasto z malinami pod kokosową chmurką – dodatkowe informacje

Zamiast śmietanki kokosowej można też użyć śmietanki kremówki 30%.

Tak, to ciasto nie potrzebuje mąki 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Opieńki mrożone
Następny przepis: Opieńki miodowe marynowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode