Omlet z płatkami owsianymi
„Omlet z płatkami owsianymi” to niebanalny przepis dostarczający naszemu organizmowi bogaty zastrzyk białka i błonnika. Idealny na śniadanie, to świetny sposób na sycący i zdrowy początek dnia. Stanowi genialną alternatywę dla osób, które znudziły się klasycznymi omletami lub twarożkiem z płatkami owsianymi. Uwielbiamy go za prostotę wykonania i składniki, które zawsze mamy pod ręką. Wyobraź sobie pyszną, delikatną masę omletu, w której ukrywają się chrupiące płatki owsiane. To przepis, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Omlet z płatkami owsianymi to pyszny, zdrowy i oryginalny pomysł na śniadanie!
admin
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki płatków owsianych
- trochę mleka (opcjonalnie)
- Ulubione zioła do smaku, sól, pieprz
- Dowolne dodatki (u mnie ser, papryka, szczypiorek, ogórek)
Omlet z płatkami owsianymi – jak zrobić?
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy. Dzięki temu omlet bedzie puszysty.
- W oddzielnej misce do żółtek dodajemy płatki owsiane, sól, pieprz, ulubione przyprawy (ja dodaję paprykę ostrą i zioła prowansalskie a z soli rezygnuję). Można dodać trochę mleka. Mieszamy.
- Żółtka z dodatkami delikatnie mieszamy z białkami. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem. Masę wylewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min. W międzyczasie szykujemy „wypełnienie” dla omleta.
- Po 5 minutach przekręcamy omlet. Smażymy chwilę na drugiej stronie i wykładamy dodatki – ser, warzywa, mięso – co kto lubi. Składamy na pół, przykrywamy patelnię i smażymy ok. 2 minut. Smacznego 🙂
Omlet z płatkami owsianymi – dodatkowe informacje
Niezdrową sól możemy zastąpić przyprawami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Omlet z otrębami, orzechami i dżemem
Następny przepis: Omlet z pieczarkami