Omlet – przepis na uniwersalne danie

Omlet – przepis na uniwersalne danie

Omlet to prawdziwy klasyk kuchni, niezależnie od miejsca na świecie, w której się znajdujesz. Ta wyśmienita potrawa jest doskonała na śniadanie, lunch czy kolację i sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Zastosuj nasz uniwersalny przepis i odkryj przepyszną prostotę omletu. Omlet według Magdy Gessler to prawdziwe rozwiązanie dla miłośników delikatnych smaków. Aromatyczne składniki tej wersji omletu sprawiają, że jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i sycący. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy po prostu szukasz nowego sposobu na jajka, ten omlet na pewno Cię zadowoli.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 1/2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Dodatki:
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki tartego sera
  • 2 łyżki posiekanej szynki

Omlet Gessler – przepis Magdy Gessler na uniwersalne danie – jak zrobić?

  1. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy witelcem ze śmietanką i szczyptą soli – okrężnymi ruchami, aby wtłoczyć do masy jajecznej jak najwięcej powietrza.
  2. Masę wlewamy na patelnię z roztopionym masłem i smażymy, cały czas energicznymi ruchami mieszając jajka (tak jak przy robieniu jajecznicy), jednocześnie poruszając patelnią.
  3. Kiedy spodnia strona będzie całkowicie ścięta, a środek wciąż delikatnie wilgotny, możemy wierzch posypać topliwym startym serem lub pokrojoną w kostkę szynką, a następnie złożyć na pół.
  4. Złożony omlet dosmażamy jeszcze kilkadziesiąt sekund, przewracając go w połowie czasu na drugą stronę, by równomiernie ściął się jego środek i przekładamy omlet na talerz.

Porady – dodatkowe informacje

Omlet – jak zrobić:

– na 1 omlet wykorzystujemy maksymalnie 2 jajka – większa ich ilość sprawi, że omlet wyjdzie gruby i ciężki, a nie lekki i puszysty

– jajka powinny być w temperaturze pokojowej

– jajka roztrzepujemy z niewielką ilością zimnej wody – 1 łyżka na 1 jajko

– omlet smażymy na maśle lub oliwie – tłuszcz powinien być mocno rozgrzany

– omlet nie powinien mieć zbyt wielu dodatków – lepiej dodać je do już usmażonego omletu niż do płynnej masy jajecznej

– tak przygotowany omlet możemy podać zarówno na słodko z ulubionym twarożkiem, dżemem czy konfiturą


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet na jabłkach
Następny przepis: Omlet śniadaniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode