Omlet – przepis na uniwersalne danie
Omlet to prawdziwy klasyk kuchni, niezależnie od miejsca na świecie, w której się znajdujesz. Ta wyśmienita potrawa jest doskonała na śniadanie, lunch czy kolację i sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Zastosuj nasz uniwersalny przepis i odkryj przepyszną prostotę omletu. Omlet według Magdy Gessler to prawdziwe rozwiązanie dla miłośników delikatnych smaków. Aromatyczne składniki tej wersji omletu sprawiają, że jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i sycący. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy po prostu szukasz nowego sposobu na jajka, ten omlet na pewno Cię zadowoli.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 łyżki śmietanki kremówki
- 1 1/2 łyżki masła
- szczypta soli
- Dodatki:
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki tartego sera
- 2 łyżki posiekanej szynki
Omlet Gessler – przepis Magdy Gessler na uniwersalne danie – jak zrobić?
- Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy witelcem ze śmietanką i szczyptą soli – okrężnymi ruchami, aby wtłoczyć do masy jajecznej jak najwięcej powietrza.
- Masę wlewamy na patelnię z roztopionym masłem i smażymy, cały czas energicznymi ruchami mieszając jajka (tak jak przy robieniu jajecznicy), jednocześnie poruszając patelnią.
- Kiedy spodnia strona będzie całkowicie ścięta, a środek wciąż delikatnie wilgotny, możemy wierzch posypać topliwym startym serem lub pokrojoną w kostkę szynką, a następnie złożyć na pół.
- Złożony omlet dosmażamy jeszcze kilkadziesiąt sekund, przewracając go w połowie czasu na drugą stronę, by równomiernie ściął się jego środek i przekładamy omlet na talerz.
Porady – dodatkowe informacje
Omlet – jak zrobić:
– na 1 omlet wykorzystujemy maksymalnie 2 jajka – większa ich ilość sprawi, że omlet wyjdzie gruby i ciężki, a nie lekki i puszysty
– jajka powinny być w temperaturze pokojowej
– jajka roztrzepujemy z niewielką ilością zimnej wody – 1 łyżka na 1 jajko
– omlet smażymy na maśle lub oliwie – tłuszcz powinien być mocno rozgrzany
– omlet nie powinien mieć zbyt wielu dodatków – lepiej dodać je do już usmażonego omletu niż do płynnej masy jajecznej
– tak przygotowany omlet możemy podać zarówno na słodko z ulubionym twarożkiem, dżemem czy konfiturą