Omlet owocowy
Omlet owocowy to idealny pomysł na słodkie, lekkie śniadanie lub deser, który wprowadzi odrobinę słońca do każdego poranka. Inspirowany klasycznym omletem, ten wariant jest urozmaicony soczystymi i słodkimi owocami dla doskonałego balansu smaków. Dzięki nieskomplikowanym składnikom i łatwo dostępnym owocom, omlet owocowy jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych naleśników czy tostów. Przepis daje duże pole do kreatywności – do jego wykonania możemy wykorzystać praktycznie każde owoce, które mamy pod ręką. To smaczne, kolorowe danie na pewno zachwyci wszystkich członków rodziny i dostarczy energię na cały dzień.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- mąka
- 1 banan
- 1 kiwi
- cukier puder
Omlet owocowy – jak zrobić?
- Na początku przygotowujemy owoce. Umyte i obrane kroimy w plasterki. Jajka za pomocą trzepaczki rozmieszać chwilkę a następnie dodać cukier waniliowy i stopniowo mąkę w takiej ilości by ciasto nie było ani za płynne ani za gęste. Konsystencja powinna przypominać ciasto jak robione jest na racuchy. Pieczemy z obydwu stron aż omlet się zarumieni.
Omlet owocowy – dodatkowe informacje
Bardzo dobry jest gdy posmarujemy go odrobiną dżemu truskawkowego i na koniec posypiemy odrobiną cukru pudru.