Omlet jajeczny z dodatkami
Omlet jajeczny z dodatkami to idealny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Klasyczna, lekkością bijąca propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ten prosty, a zarazem wykwintny przepis na omlet jajeczny z dodatkami gwarantuje idealny start dnia, dostarczając niezbędnej energii na cały poranek. Kombinacja naturalnych składników sprawi, że potrawa stanie się prawdziwym rarytasem. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, dlatego doskonale sprawdzi się nawet wtedy, gdy czas jest na wagę złota. Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym kuchniarzem, czy dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w kuchni, ten omlet jajeczny z pewnością przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 10 jajek
- 80-100 ml mleka (lepiej mniej mleka niż więcej!)
- sól, pieprz
- Olej do smażenia
- Dodatki:
- 400 g pieczarek
- 2 cienkie pęczki szczypiorku
- 1 pętko kiełbasy (można dodać wędlinę, szynkę wedle uznania)
- ok. 200g sera żółta
- Można dodać również kawałki pomidora, ogórka, papryki.
Omlet jajeczny z dodatkami – jak zrobić?
- Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę lub w paski. Lekko podsmażamy. Odstawiamy na bok.
- Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Kiełbasę kroimy w drobną kostkę (można podsmażyć).
- Szczypiorek drobno kroimy.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy.
- Następnie do masy dodajemy dodatki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę masy. Co kilka minut podnosimy łopatką ścięty omlet w celu spłynięcia górnej masy na dół (aby omlet był dobrze ścięty).
- Po usmażeniu pierwszej strony omleta, przewracamy na drugą stronę (ja przekładam omlet na talerz, talerz przykrywam patelnią i odwracam).
- Dolewamy olej, smażymy kilka minut i pierwszy omlet gotowy.
- Z pozostałej masy smażymy drugi omlet i postępujemy w taki sam sposób jak przy pierwszym omlecie.
Smacznego 🙂
Omlet jajeczny z dodatkami – dodatkowe informacje
Duża ilość mleka spowoduje, że omlet się nie uda!!!
Omlet idealnie smakuje z ketchupem lub majonezem.
Jest to super opcja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i zmieniać lub dodawać dodatki 🙂