Omlet Cesarski -Kaiserschmarrn

Omlet Cesarski -Kaiserschmarrn

Królewski smak śniadania to coś, czego każdy z nas potrzebuje od czasu do czasu. Przepis na Omlet Cesarski, czyli Kaiserschmarrn, jest tutaj aby pomóc. Pochodzący z Austrii, tradycyjnie podawany na dworze Habsburgów, Kaiserschmarrn to grzanka z delikatnego omletu, polana sosem lub dżemem owocowym. Składniki są proste, łatwo dostępne, a efekt… po prostu królewski. Ten puszysty, słodki omlet pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Może być podany na słono ze świeżymi warzywami lub na słodko z owocami i bitą śmietaną. Bez względu na to, jak go podasz, Kaiserschmarrn zawsze smakuje jak uczta.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 6 jajek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 250 g mąki
  • 500 ml mleka
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania

Omlet cesarski – kaiserschmarrn – jak zrobić?

  1. Masło roztopić.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 2-3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodać mleko, mąkę i wymieszać. Powoli dodać roztopione masło. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połączyć wszystko razem.
  3. Łyżkę masła roztopić na rozgrzanej patelni. Wlać masę (około 1 cm wysokości) i smażyć na złoty kolor, obracając smażymy z drugiej strony i przy pomocy dwóch łyżek szarpiemy nasz omlet. Posypujemy łyżką cukru i lekko karmelizujemy – jeśli wolimy mniej słodkie, możemy tę część pominąć.
  4. Przełożyć na ciepły talerz i posypać cukrem pudrem. Można podać z mussem jabłkowym lub np. konfiturą z żurawiny.

Omlet Cesarski -Kaiserschmarrn – Dodatkowe informacje

Mi z tej ilości składników, wychodzi około 4 omletów – smażę na średniej wielkości patelni. Musimy wyczuć czas smażenia, nawet jak będziemy szarpać nasz omlet i będzie lekko surowy w środku, to wystarczy podsmażyć jeszcze przez chwilę – ważne żeby nie trzymać zbyt długo, żeby nie był za suchy. Ważne aby nie był także za cienki.

Najlepiej przesiać przez sitko.

Polecam serdecznie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet biszkoptowy ze śmietanowym masarpone i malinami
Następny przepis: Omlet chłopski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode