Oliebollen - pączki holenderskie

Oliebollen – pączki holenderskie

Oliebollen, nazywane potocznie pączkami holenderskimi, to tradycyjne słodkości serwowane głównie podczas świąt bożonarodzeniowych i sylwestra w Holandii. Jest to nieodzowna część kultury i tradycji tego kraju. Originalny przepis na te smakołyki przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a ich przygotowanie to swojego rodzaju sztuka. Delikatne pączki są smażone do uzyskania złotej barwy, a następnie posypywane cukrem pudrem. Oliebollen to smaczna przekąska o ciekawym smaku, której nie da się pomylić z żadną inną. Oto przepis, który umożliwi ci odtworzenie smaku tych niezwykłych holenderskich pączków w domowym zaciszu.

Składniki:

  • • CIASTO:
  • • 20g świeżych drożdży,
  • • 4 łyżki cukru,
  • • 1 szklanka mleka,
  • • 380g mąki,
  • • Szczypta soli,
  • • 1 łyżka spirytusu,
  • • 2 małe jajka,
  • • DODATKOWO:
  • • 2 jabłka,
  • • 2 łyżki rodzynek jasnych,
  • • 2 łyżki rodzynek ciemnych,
  • • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • • Tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej, planta,
  • • Cukier puder do oprószenia

Oliebollen – pączki holenderskie – jak zrobić?

  1. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Do ciepłego (nie gorącego!) mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powstały rozczyn odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy podrośnięty rozczyn i mieszamy.
  2. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i spirytus. Ciasto mieszamy aż będzie gładkie. Wówczas dodajemy jabłka, rodzynki i skórkę cytrynową. Mieszamy do połączenia. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
  3. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia do 175 stopni. Łyżkę maczamy w gorącym oleju, nabieramy porcję ciasta i wkładamy na gorący olej (1 racuszek = 1 łyżka ciasta). Gdy ciasto odklei się od łyżki to ją wyjmujemy. Smażymy pączki na rumiano z każdej strony tak jak pączki. Staramy się formować okrągły kształt pączków. Możemy do tego celu użyć dwóch łyżek lub nabierać ciasto łyżką do lodów. Jeśli wyjdą nam nieforemne racuchy nie należy się tym przejmować.
  4. Usmażone pączki odsączamy na papierowych ręcznikach. Po ostygnięciu oprószamy je cukrem pudrem. Tłuszcz do smażenia powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni. Wyższa temperatura sprawi, że racuszki przypalą się, a nie dojdą w środku. W niższej temperaturze racuszki nasiąkną tłuszczem. Życzę smacznego.

Oliebollen – dodatkowe informacje

Do ciasta pączków holenderskich, czyli oliebollen, można dodać szczyptę cynamonu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oliwa z chili
Następny przepis: Omlet biszkoptowy ze śmietanowym masarpone i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode