OGÓRKOWA BEZ MIĘSA
Ogórkowa bez mięsa to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej zupy z mięsem. Jest to danie, które przywołuje wspomnienia domowej kuchni, bogate w smaku i aromat. Dzięki prostym składnikom, które możemy znaleźć w większości kuchni, zupa ogórkowa bez mięsa jest idealnym rozwiązaniem na ciepły posiłek zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. To danie, które możemy zaserwować dla całej rodziny, dla wegetarian, a nawet dla osób na diecie. Wypróbuj nasz przepis na zupę ogórkową bez mięsa i ciesz się smakiem zdrowego, domowego jedzenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag ogórków kiszonych
- 50 g masła
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- pół małego selera
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżka wegety
- woda z ogórków
- sól i pieprz do smaku
Ogórkowa bez mięsa – jak zrobić?
-
1.
Ogórki zetrzyj na grubych oczkach i smaż na maśle około 15 minut od czasu do czasu mieszając. -
2.
Do garnka wlej 1litr wody i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i seler. Po 15 minutach gotowania wrzuć ogórki. Dopraw do smaku wegetą, solą pieprzem oraz wodą z ogórków i gotuj jeszcze 5 minut. -
3.
Zupę podawaj gorącą, zabieloną śmietaną. SMACZNEGO!
OGÓRKOWA BEZ MIĘSA – dodatkowe informacje
Jeśli nie masz ziemniaków, możesz je zastąpić ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki z papryką w zalewie słodko-kwaśnej
Następny przepis: Ogórki z przyprawą curry